O lectie despre cum sa salvezi o viata a fost data astazi pe malul lacului din parcul Valea Morilor. Salvatorii au demonstrat cum trebuie sa fie scoasa din apa o persoana care se ineaca si cum sa-i fie acordat primul ajutor. In exercitiul simulat, trei copii care au cazut din barca au fost adusi la mal si reanimati.
Trei baieti de 12 si 13 ani au acceptat sa fie actori in exercitiul simulat de pompieri. Conform scenariului, acestia cad din barca si incep sa se inece. Salvatorii le-au sarit imediat in ajutor.
In mai putin de cinci minute copiii au fost adusi la mal, iar medicii le-au acordat primul ajutor. Acestia au explicat ce trebuie sa facem atunci cand salvam o persoana de la inec.
Cel mai important e ca persoana care actioneaza sa-si pastreze calmul si sa actioneze cat mai rapid. Fiecare secunda conteaza pentru viata celui scos din apa.
Igor MOCANU, SPECIALIST SUPERIOR INSTRUIREA PARAMEDICILOR: “Noi avem la dispozitie de la 3 pana la 5 maxim 4-6 minute cat persoana sta in stop cardiac, pentru ca daca noi reusim sa resutam persoana, consecintele grave pentru persoana nu vor fi. Daca timpul e depasit atunci pot fi consecinte grave pentru organism.”
Igor MOCANU, SPECIALIST SUPERIOR INSTRUIRE PARAMEDICILOR: “Nu este nevoie de multe cunostinte pentru a face resuscitare carbunara, cateva ore de practica si persoana poate liber sa execute.”
Cei trei copii care au avut curajul sa participe la exercitiu fac zi de zi lectii de caiac-canoie si spun ca nu se tem de apa. In plus au avut siguranta ca vor interveni salvatorii.
“Nu prea m-am speriat pentru ca noi am demonstrat ca copii sa nu se scalde unde nu sunt salvamari sau sa se scalde sub supravegherea unui matur.”
“Trebuia sa sarim din barca sa ne facem ca ne inecam. Si sa vina salvatorii.”
Stanislav Ceglei lucreaza de 30 de ani ca salvator. Si vara si iarna urmareste ce se intampla in lacurile din capitala si este gata oricand sa intervina.
Stanislav CEGLEI, SEFUL STATIEI DE SALVARE CENTRALE: “A fost un caz pe gheata, iar cel mai periculos este gheata. Cand salvatorul nu are posibilitatea sa vina sa se apropie ca gheata e fragila, atunci pericol pentru salvator si pentru persoana care sta pe gheata.”
El ii sfatuieste pe oameni sa nu intre in lacurile care nu sunt amenajate.
Stanislav CEGLEI, SEFUL STATIEI DE SALVARE CENTRALE: “Pericol prezent este permanent in lacurile care sunt neamenajate. In primul rand omul cand vine la lac nu stie ce adancime are.”
De la inceputul anului 18 persoane s-au inecat dintre care patru copii. Acum 10 zile trei copii din Pohrebeni, toti frati au murit inecati in lacul de langa localitate. Ultima data au fost vazuti cu barca pe iaz de paznic.