„Serviciul este stresant. Și imagini se amplasează și descrieri scriu și medicii interzic, dar ele oricum se vând, nu?”
„Că-s nervos. – Da știți că-i dăunător pentru sănătate?”
Alții, în schimb, spun că realizează efectele distructive ale fumatului și se țin departe de țigară.
„Mai bine te ocupi cu sportul decât să fumezi”.
„Am fumat 40 de ani, iar în ultimii ani chiar începeam să mă sufoc. Cu 11 ani în urmă, m-am „codat” la „Încredere”, este o astfel de organizație împotriva fumatului. Vedeți cum eu acum mă simt minunat, putem chiar să facem o întrecere la alergat cu dumneavoastră”.
Consecințele nocive ale fumatului survin indiferent cât de mult sau cât puțin se fumează, explică doctorul Varfolomei Calmîc: „Este factorul principal care contribuie la apariția a șase cele mai principale boli non-transmisibile devastatoare, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare și cerebro-vasculare, arteroscleroza. Cancerul poate să apară și peste un an, poate să apară și peste doi și peste trei”.
Conform statisticilor, în Republica Moldova fiecare al patrulea cetățean fumează. Dintre bărbați – 48,5% sunt fumători, iar dintre femei – 8,2%. Anual, 6000 de decese din totalul de 40 de mii survin ca urmare a consumului de tutun, iar statul cheltuie aproximativ 1 miliard de lei pentru tratamentul fumătorilor ajunși pe patul de spital.
Cei care intenționează să renunțe la fumat, se pot adresa la „Linia verde anti-fumat”, la numărul de telefon afișat pe ecran, pentru consiliere și tratament medical gratuit.
Reamintim, că în luna mai 2016, a intrat în vigoare Legea privind controlul tutunului care interzice fumatul în spații publice închise și semi-închise, precum și în parcuri, piețe, stadioane, stații de așteptare sau în scara blocurilor. La doi ani de la intrarea în vigoare a legii, s-a constatat că 90% dintre localuri respectă legea.