O educație bună începe și de la toalete decente. Astăzi, mii de elevi merg la școală cu hârtia și săpunul propriu. Astăzi, în școlile din întreaga țară, nu există uscătoare, apă potabilă sau pur și simplu toalete cu uși și separatoare. În fiecare zi, drepturile la sănătate și intimitate a mii de elevi sunt încălcate fără urmă de îngrijorare din partea autorităților.
Rapoartele oficiale confirmă că 10% dintre școli nu corespund standardelor minime de igienă și 60% dintre elevi apreciază cu o notă de la 1 la 4 starea igienică din școli. A cere condiții de igienă mai bune în școli nu este un moft, o pretenție sau un capriciu. Mai exact, organizatorii evenimentuluii consideră că asta înseamnă revendicarea drepturilor fundamentale la sănătate și intimitate, drepturi inalienabile, de care trebuie să se bucure fiecare elev într-o țară care pretinde a fi europeană.
Inițiatorii înțeleg că schimbarea nu poate fi făcută peste noapte. Prin urmare, și-au propus să înceapă cu municipiul Chișinăul, cu un marș. „Anul de studii 2018-2019 va fi anul marei campanii de igienizare în capitală. Vom bate alarma la Primărie, vom discuta cu directorii, vom instrui elevii și părinți să-și ceară drepturile. Împreună vom reuși în capitală, iar în următorii doi ani vom merge în raioane pentru a extinde succesul obținut în Chișinău”, susțin aceștia.
Organizatorii se adresează în special elevilor și părinților, dar și celorlalți cetățeni cărora le pasă de viitoarea generație. „Este timpul să ne cerem drepturile, fără frică, fără prejudecăți - împreună pentru sănătatea copiilor Republicii Moldova”, spun activiștii.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a recunoscut prin rezoluția 64/292, adoptată pe data de 28 iulie 2010, că dreptul la apă și sanitație este un drept fundamental și că accesul la acestea este esențial pentru realizarea tuturor celorlalte drepturi ale omului.
Această problemă nu este însă pe ordinea de zi a autorităților. Este de datoria oamenilor să pună presiune pe autorități, aducând-o în vizorul public, menționează activiștii. Mai exact, responsabilii trebuie să se asigure că în fiecare școală din țară se respectă următoarele standarde:
- Numărul toaletelor este suficient - o toaletă la 25 de fete, o toaletă și un pisoar la 50 de băieți, câte o toaletă pentru personalul feminin și masculin.
- Toaletele sunt accesibile pentru toți, inclusiv pentru angajați și copiii cu dizabilități.
- Toaletele asigură intimitate și siguranță.
- Toaletele pentru fete și băieți sunt complet separate.
- Toaletele pot fi folosite într-un mod igienic și sunt ușor de curățat.
- Toaletele dispun de facilități de spălare a mâinilor și hârtie.
- Există o procedură standard de întreținere a toaletelor care asigură disponibilitatea și igiena lor continuă.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.