Republica Moldova este prima țară care a primit acest statut în Uniunea Economică Eurasiatică. Anterior, Dodon a semnat un memorandum de cooperare cu organizația controlată de Rusia.
„Este o zi importanță și un eveniment istoric. Republica Moldova a primit oficial statut de stat observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică”, a declarat Igor Dodon, președintele R. Moldovei.
În timp ce Dodon se așteaptă la intensificarea cooperării economice cu statele membre, experții spun că statutul de observator este lipsit de substanță.
„Sunt sigur că statutul de observator ne va permite să ne va permite să rezolvăm multe probleme de dezvoltare a cooperării în domeniul comerțului, agriculturii, industriei IT, economiei digitale și în multe alte sfere economice”, a declarat Dodon.
„Pentru Republica Moldova, acest statut de observator este mai degrabă un fel de distracție. Nu este un format instituționalizat care ar putea să aibă imediat consecințe economice, nici pozitive, nici negative. Obiectivul politic maximal pe care și-l propune Partidul Socialiștilor este de a distruge coeziunea relațiilor cu Uniunea Europeană”, afirmă Igor Munteanu, director „IDIS Viitorul”.
Președintele Parlamentului, Adrian Candu, a calificat, într-un comunicat oficial, statutul nou-obținut de observator ca fiind nul. Asta, pentru că nu a fost urmată procedura internă de ratificare de către Parlament a acordului internațional. Declarația lui a fost confirmată și de deputatul, Tudor Deliu.
„Nu a fost urmată nici o procedură. Ceea ce a declarat președintele este egal cu zero. Nu poate președintele din numele său să declare Republica Moldova observator sau asociat într-o uniune a statelor”, a declarat Deliu, deputat PLDM.
Uniunea Economică Eurasiatică a fost formată în ianuarie 2015 și are scopul de a întări cooperarea între statele membre: Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan şi Kîrgîzstan.
Reporter: Felicia Crețu.