Ambasadoarea Frantei in Israel, Helene Le Gal, a avertizat ca daca SUA se retrage din acordul cu Iranul pe tema inarmarii nucleare, atunci probabil ca si Teheranul va proceda la fel, ceea ce ar putea duce la declansarea unui razboi.

Potrivit Times of Israel, diplomatul francez a facut aceste declaratii într-un interviu acordat publicatiei israeliene Ynet în timp ce presedintele Frantei îsi încheia vizita oficiala în SUA, alaturi de Donald Trump.

Emmanuel Macron a discutat în timpul acestei vizite cu Trump inclusiv despre acordul dintre Iran si marile puteri, care prevede stoparea activitatilor nucleare ale Teheranului pâna în 2025. Macron a pledat pentru încheierea unui nou acord, mai ”complet”.

Pe de alta parte, dupa cum se stie, Trump a criticat acest acord înca dinainte sa câstige presedintia SUA.

Ambasadorul Frantei în Israel a declarat ca Macron i-a spus lui Trump ca Franta ”nu este naiva când vine vorba despre Iran si rolul acestei tari în regiune”, dar ca marile puteri trebuie sa detina ”un rol cuprinzator în aceasta problema”.

”Daca acordul nuclear este anulat, Iran va restarta imediat programul sau. Avem nevoie de JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) ca sa prevenim ca Iranul sa aiba arme nucleare. Nu dorim ca Iranul sa detina o arma nucleara, nici acum si nici alta data”, a spus ambasadoarea Hélène Le Gal.

Apoi, ea a continuat, avertizând asupra posibilitatii izbucnirii unui razboi.

Daca întelegerea cu SUA cade, ”vor fi consecinte uriase, pentru ca nu cred ca Iranul va mai respecta acordul. Exista posibilitatea (declansarii) unui razboi”, a mai afirmat diplomatul francez din Israel.

Rusia nu vrea un nou acord

Presedintele american, Donald Trump, si omologul sau francez, Emmanuel Macron, si-au exprimat marti dorinta sa ”lucreze” împreuna la un nou acord, provocând imediat o reactie critica de neacceptare din partea presedintelui iranian, Hassan Rohani.

De asemenea Kremlinul a declarat miercuri, prin vocea purtatorului sau de cuvânt Dmitri Peskov, ca actualul acord nuclear cu Iranul este ”fara alternativa”, potrivit Agerpres, care citeaza AFP.

”Ne pronuntam ca acordul sa fie mentinut în starea sa actuala. Credem ca, pentru moment, el este fara alternativa”, a afirmat Peskov într-o conferinta de presa.

”Acordul în starea sa actuala este rezultatul eforturilor diplomatice ale mai multor state”, a mai spus purtatorul de cuvânt al Kremlinului.

”Întrebarea este daca e posibil în situatia actuala de a reface o munca care a fost încununata de succes”, a adaugat Peskov.

Acordul a fost încheiat în 2015 dupa ani de negocieri între Iran si Grupul 5+1 (Germania, China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie si Rusia). Acest text, care a necesitat ani de eforturi, pare astazi mai fragil ca oricând si prevede încetarea activitatilor nucleare ale Iranului timp de 15 ani, potrivit BBC.

Presedintele american si omologul sau francez au fost evazivi marti cu privire la conturul, continutul si consecintele exacte ale noilor negocieri pentru care pledeaza.

Luni, europenii s-au aratat divizati cu privire la posibilitatea de a impune noi sanctiuni Iranului pentru programul sau de rachete, pentru a oferi o garantie presedintelui american Donald Trump si pentru a evita încalcarea acordului nuclear cu Teheranul.

Nicio decizie nu a fost luata luni în cadrul reuniunii ministrilor de externe ai UE la Luxemburg.

Reactia iritata a Iranului

Presedintele iranian, Hassan Rohani, a contestat miercuri legitimitatea unui eventual nou acord nuclear iranian, ca reactie la afirmatiile facute cu o zi înainte în acest sens de catre omologii sai francez si american.

”Împreuna (cu liderul unei tari europene) ei spun: ”Vrem sa decidem cu privire la un acord încheiat în sapte”. Pentru ce? Cu ce drept?”, a afirmat Rohani într-un discurs rostit la Tabriz (nordul Iranului), cu referire implicita la Donald Trump si Emmanuel Macron.

De la venirea sa la Casa Alba în ianuarie 2017, Donald Trump nu a încetat sa critice acest acord încheiat în iulie 2015 - în timpul presedintiei lui Barack Obama - între Iran si Grupul 5+1 (Germania, China, SUA, Franta, Marea Britanie si Rusia), calificând textul adoptat la Viena dupa negocieri îndelungate si intense drept”cel mai rau acord” încheiat vreodata de tara sa.

”Vreti sa decideti cu privire la soarta (acordului)? Mai întâi trebuie sa ne explicati ceea ce ati facut pâna acum pentru a-l pune în aplicare”, a declarat Rohani, cu ocazia unei ceremonii de celebrare a Tabrizului drept capitala turistica a lumii islamice în anul 2018.

”Vreti sa ne spuneti cum ar trebui sa se întâmple aceasta în urmatorii ani? Spuneti-ne mai întâi ceea ce ati facut voi în ultimii doi ani”, a adaugat presedintele iranian, a carui tara acuza în mod regulat occidentalii ca nu si-au îndeplinit angajamentele.

Rohani a acuzat Trezoreria americana ca a luat întregul mapamond ostatic cu sanctiunile sale împotriva bancilor care ar dori sa faca afaceri cu Iranul. De asemenea, Teheranul reproseaza cu regularitate tarilor europene ca cedeaza presiunilor americane.

Presedintele iranian s-a referit si la faptul ca Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a ONU confirma în mod regulat ca Iranul îsi respecta angajamentele pe care si le-a asumat la Viena privind limitarea programului sau nuclear cu scopul de a oferi garantia ca nu încearca sa se doteze cu arma nucleara.

Cu acordul nuclear, ”am aratat bunavointa noastra lumii ... Vrem sa dovedim lumii ca Iranul nu încearca sa se doteze cu arme de distrugere în masa”, a asigurat el.

”Cu acest acord, noi am facut sa cada acuzatiile si am demonstrat ca SUA si Israelul mint de zeci de ani cu privire la Iran”, a mai spus Rohani.

Sustinatorii acordului nuclear iranian asigura ca acesta reprezinta cea mai buna garantie pentru a împiedica Iranul sa se doteze cu bomba atomica. Donald Trump, la rândul sau, apreciaza ca acordul este prea slab si ca nu ofera garantii suficiente cu privire la durata.

Atacându-l direct pe Trump fara sa-i mentioneze numele, Rohani a spus: ”Nu sunteti decât un om de afaceri ... Nu aveti nicio experienta în politica sau în materie de drept sau în acorduri internationale”.