DIMINUARE // Câți angajați au PĂRĂSIT sistemul medical din R. Moldova în ultimii ani


Din sistemul medical al R. Moldova au plecat, în ultimii ani, 900 de angajați, susține minstra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.
Ministra a declarat astăzi, în cadrul audierilor publice privind implementarea noului mecanism de salarizare a angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală de la Parlament, că în anii 2016 - 2017 nivelul de acoperire a populației cu cadre medicale a fost satisfăcător.
Totuși, în aceeași perioadă, s-a înregistrat o diminuare a angajărilor în sistemul medical în comparație cu alte domenii din sectorul public, în 2017 fiind angajați 1 451 de tineri specialiști.
Deputata Valentina Stratan a declarat că nu doar salariile mici îi determină pe medici să plece din sistem, ci și dotarea proastă a spitalelor, precum și infrastructura problematică din localitățile rurale - lipsa drumurilor, canalizării, apei etc.
Liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a atenționat participanții la audieri că în viitorul apropiat ar putea pleca și mai multe cadre medicale, făcând referire la facilitățile pentru această categorie anunțate de România, dar și salariile mult mai motivante din UE.
„Aceasta este soarta tuturor țărilor care au întârziat la trenul european. E un proces normal. Sistemul medical se dezvoltă, nu stă pe loc”, a răspuns deputata Stratan.
Menționăm că în sistemul medical al R. Moldova sunt angajați 13 mii de medici și alte 25,5 mii de persoane cu studii medii de specialitate.
Potrivit datelor statistice, salariul mediu plătit în domeniul sănătății pe parcursul anului trecut a fost de 5 634 de lei pe lună.











































































