Grupul petrolier rus Rosneft a finalizat forajele la primul put din Marea Neagra, in cadrul unui proiect dezvoltat in parteneriat cu grupul italian Eni, iar rezultatele arata o posibila descoperire de hidrocarburi, informeaza Reuters.
Compania rusa nu a precizat însa care sunt cantitatile posibile de hidrocarburi care ar putea exista la acest put, potrivit Agerpres.
"Rezultatele obtinute inspira încredere cu privire la posibilitatea unor mari depozite de petrol si gaze naturale în zona ruseasca a Marii Negre", a informat Rosneft.
Rosneft si Eni au început sa foreze acest put, denumit 'Maria-1', în luna decembrie 2017.
În România, OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagra, unde cele doua companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 pâna în prezent.
Primele estimari arata ca în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze.
ExxonMobil si OMV Petrom vor extrage 6 miliarde de metri cubi de gaze pe andin blocul Neptun din Marea Neagra, din 2020-2021, declara recent Sorin Gal, director general în cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
O alta companie, Black Sea Oil and Gas, care a concesionat perimetrele Midia si Pelican din Marea Neagra, va începe productia la mijlocul anului viitor.
Un al treilea proiect important din Marea Neagra, unde este implicat si Romgaz, este perimetrul Trident, unde exista o descoperire, dar care pâna în acest moment nu a fost declarata comerciala. Aici productia ar putea începe la o diferenta de un an-doi fata de perimetrul Neptun.
Potrivit lui Sorin Gal, România va ajunge la o productie de gaze de 18-20 de miliarde de metri cubi pâna în 2025, daca va începe productia în toate aceste perimetre din Marea Neagra.