Scandalul in industria lactatelor se umfla ca laptele pe foc. ANSA a anuntat ca si branza produsa la fabrica din Floresti ar avea surplus de grasimi vegetale. Astazi inspectorii au facut publica toata lista neagra a companilor care nu mai au voie sa-si vanda produsele in magazine. Printre importatori este si o companie din Romania.
Inspectorii ANSA au citit astazi in fata presei lista produselor care ar contine grasimi vegetale in exces. Aceasta a fost intocmita dupa ce specialistii au prelevat acum doua saptamani 141 de probe si le-au dus la laborator. Daca pana acum vorbeau doar de produsele JLC si Incomlac, astazi cei de la ANSA au pronuntat un nume nou – Fabrica de Unt de la Floresti.
Ion TOMA, DIRECTOR GENERAL ADJUNCT ANSA: “Avem o proba de la fabrica de unt din Floresti, avem trei probe de la produse Incomlac si avem doua probe de la JLC.”
PRODUSE IN CARE S-AU GASIT GRASIMI VEGETALE IN EXCES
Branza proaspata de vaca de 5% - Floresti
Branza proaspata de vaca de 2% - JLC
Branza proaspata de vaca de 5% - JLC
Unt “Crestianscoe“ - Incomlac
Branzica glazurata cu umplutura de lapte condensat fiert – Incomlac
Branzica dulce “Mic Vis“ cu caise – Incomlac
Branzica glazurata cu aroma de vanilie – Incomlac
Asadar, cei de la ANSA ne asigura ca branza de vaci de 2% si de 5 % de la JLC nu ar trebui sa mai gasim in magazine. Nici macar Unt Crestianscoe si cateva tipuri de branzica glazurata de la Incomlac. Interdictie de vanzare au si cei de la Floresti. Branza lor de vaci de 5 procente ar avea prea multe grasimi straine, au dezvaluit analizele. Reprezentatul companiei de la Floresti a evitat astazi sa discute cu noi.
Pavel GRIGORAS, DIRECTOR FABRICA DE UNT DIN FLORESTI: “Suntem vinovati si de aceea nu trebuie sa ne expunem.”
In privinta importatorilor, interzise pe piata din Moldova vor fi nu doar lactatele din Ucraina, dar si branza companiei Prodlacta din Romania. ANSA spune ca lista neagra ar putea fi extinsa, intrucat fabricile raman in vizorul insepctorilor.
Astazi, directorii tuturor intreprinderilor de lactate au fost chemati la o sedinta comuna. Presedinta Asociatiei Nationale a Producatorilor de Lapte a incercat sa convinga presa ca branzeturile vandute de oamenii de la tara nu sunt mai bune decat cele fabricate.
Carolina LINTE, DIRECTOR ASOCIATIA NATIONALA A PRODUCATORILOR DE LAPTE: “Eu am ramas socata de articolul aparut in presa, macar ca astazi produsele noastre nu sunt mai rele decat produsele din Uniunea Europeana.”
Producatorii, a caror imagine a ramas nepatata, spun ca de cand subiectul laptelui a dat in clocot, vanzarile lor au crescut.
Vasile CIRES, DIRECTOR FABRICA DE LAPTE DE LA FALESTI: “Am avut cresteri la vanzari la lapte la 2 si 5. Cand a aparut problema cu grasimi la mine au crescut vanzarile la centrele comerciale, indeosebi la lapte si la branza de vaci de 9%.”
Cei de la ANSA vor sa modifice legislatia, intrucat, spun ei, acum consumatorul poate fi usor indus in eroare de ceea ce e scris pe ambalaj. Produsul din branza si branza ar urma sa fie plasate pe rafturi diferite in magazine, astfel incat consumatorul sa inteleaga unde sunt grasimi vegetale si unde - nu.
Pentru toate analizele de laborator de pana acum s-au cheltuit 55 de mii de lei. Scandalul s-a declansat la inceputul lunii februarie cand o publicatie a afisat un studiu finantat din bani straini, potrivit caruia lactatele produse in Moldova ar avea grasimi straine in exces.
Ulterior, testele au confirmat partial datele initiale. JLC, considerata compania cu cele mai multe produse care contin surplus de grasimi vegetale, a negat acuzatiile. Potrivit Ziarului de Garda, compania Incomlac de la Balti si Prodlacta de la Brasov, Romania sunt subordonate Grupului JLC. In Moldova sunt inregistrate 21 de fabrici de lactate.