Autoritatile moldovene au la dispozitie cateva luni pentru a formula un raspuns la incalcarile invocate de avocatii familiei Boboc, scrie europalibera.org
Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a comunicat Guvernului de la Chisinau dosarul lui Valeriu Boboc, tânarul care a murit în tulburarile din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Ce înseamna acest lucru? Ca CEDO a început examinarea propriu-zisa a dosarului si ca autoritaţile moldovene au câteva saptamâni la dispozitie pentru a veni cu un raspuns la presupusele încalcari invocate de familie si avocati. În aprilie 2009, zeci de mii de persoane protestau împotriva Partidului Comunistilor, contestând victoria acestuia la alegerile generale. Manifestatia a degenerat într-o confruntare dintre protestatari si politie. Mai târziu s-a vorbit despre decesul a mai multi tineri, însa doar cazul lui Valeriu Boboc a fost probat.
Dosarul tânarului Valeriu Boboc a ajuns la CEDO în vara lui 2016, dupa ce ani la rând a fost examinat în instantele nationale. Un singur politist a fost tras la raspundere în acest dosar. E vorba de Ion Perju, condamnat la zece ani de închisoare cu executare. În 2009 era inspector al Politiei Criminale si a fost acuzat ca i-ar fi aplicat lovitura fatala lui Valeriu Boboc. Nu a ajuns însa dupa gratii. Astazi este dat în cautare internationala dupa ce, în 2015, cu putin timp înainte de pronuntarea verdictului în instanta de apel, a disparut din sala de judecata si a parasit teritoriul Republicii Moldova fara sa fie oprit la hotar.
La începutul acestei saptamâni, cauza lui Valeriu Boboc a fost comunicata guvernului de la Chisinau. Altfel spus, Înalta Curte a cerut autoritatilor moldovene sa-si expuna pozitia în raport cu încalcarile formulate de aparatori, explica unul dintre avocatii familiei Boboc, Valeriu Plesca:
„Urmeaza Guvernul sa dea raspuns la întrebarile Curtii despre încalcarea dreptului la viata a lui Valeriu Boboc, drept rezultat al aplicarii excesive a fortei în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Si daca a fost efectuata o ancheta efectiva pe acest caz si daca reclamantii, care sunt parintii si sotia decedatului Valeriu Boboc, pot sa se pretinda victime ale violarilor expuse în plângere. (…) Voiam sa fac si o precizare ca la aceasta etapa partile pot sa încheie o reglementare amiabila, dar numai în situatia în care ambele parti ajung la un consens si daca Guvernul este de acord sa recupereze prejudiciul material si moral pretins.”