Ceea ce conteaza acum e ca noua numire de la Curtea Constitutionala sa se faca in urma unei competitii corecte. La Chisinau s-a anuntat astazi o demisie importanta din justitie. Tudor Pantaru, care s-a aflat un timp scurt in fruntea Curtii Constitutionale dupa ce Alexandru Tanase isi incheiase mandatul, si-a anuntat astazi pe neasteptate demisia invocand motive personale, scrie Radio Europa Libera.

Anuntul vine la o zi dupa ce Tanase, în calitatea sa actuala de ministru al Justitiei, si-a facut publica agenda de reforme, una din cele mai importante intentii ale sale vizând o restructurare radicala a Curtii Supreme de Justitie. La prima vedere, nicio legatura. Lucrurile ar putea fi totusi legate, noteaza Radio Europa Libera.

Tudor Pantâru, vazut ca unul din cei mai putin vocali presedinti ai instantei constitutionale, si-a justificat demisia într-un scurt comunicat difuzat în seara zilei pe pagina oficiala a Curtii Constitutionale prin motive personale, fara a le explica.

Speculatiile sunt însa ca acesta ar elibera locul pentru Mihai Poalelungi, actualmente presedinte al Curtii Supreme de Justitie aflat la jumatate de mandat, al doilea în cea mai importanta functie din justitie. Cum Pantâru a ajuns în fotoliu de magistrat al Curtii prin vointa Consiliului Superior al Magistraturii, cel care îl va succeda urmeaza a fi selectat tot de acest for, prin urmare sansele lui Poalelungi, membru din oficiu al consiliului, nu ar fi de subestimat.

Reformele anuntate marti de Alexandru Tanase, printre ele o restructurare substantiala a Curtii Supreme de Justitie, îi fac pe multi sa creada ca Poalelungi ar avea acum motive sa renunte la functia de presedinte al CSJ si s-o prefere de cea de presedinte al instantei constitutionale. Tanase, care a preluat recent a doua oara portofoliul de ministru al Justitiei, si-a anuntat ieri intentia de a-si duce la bun sfârsit ideea de a transforma CSJ dintr-o instanta ce rejudeca solutiile date în cele ierarhic inferioare în una de casatie, care doar sa uniformizeze practicile judiciare.

Fara a numi vinovatii, Tanase a lasat de înteles ca reforma precedenta a CSJ, când numarul de magistrati fusese redus de la 49 la 33, s-a rezumat la schimbari cosmetice si a fost în mare parte mimata. Acest lucru nu are cum sa fie pe placul lui Poalelungi, o persoana influenta din justitia moldoveana, suspectat si de relatii politice cu partidul de guvernamânt, dar Tanase a insistat ca are „gir politic” pentru fiecare intentie anuntata.

CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE RADIO EUROPA LIBERA