Proiectul democratilor privind introducerea sintagmei de "integrare europeana" in Constitutie a avut sustinerea intregului Guvern. Bascanul autonomiei gagauze crede ca autoritatile ar trebui sa organizeze un referendum si consulte cetatenii. Premierul i-a raspuns Irinei Vlah, ca nu are decat sa aiba o parere diferita, iar executivul a dat aviz pozitiv initiativei.

Irina VLAH, BASCANUL GAGAUZIEI: “Eu cred ca guvernul ar trebui sa ii sugereze parlamentului sa supuna referendumului aceasta intrebare si abia dupa asta sa faca schimbari in Constitutie.”

 Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: “Pareri sunt diferite dar este important sa urmezi cadrul legal si buchia legii.”

 Iurie LEANCA, VICEPRIM-MINISTRU PENTRU INTEGRARE EUROPEANA: “Sa faci un referendum este o chestie populista, de asta sa facem cerere de aderare si apoi sa facem referendum.”

 Alexandru TANASE, MINISTRU AL JUSTITIEI:Indiferent de rezultatul examinarii acestui referendum, orientarea constituie un principiu cu valoare constitutionala.”

 Acum cateva luni democratii au propus ca in constitutie sa fie introdusa sintagma “integrare europeana” pentru ca sa fie clar ca Republica Moldova opteaza pentru vectorul european. Dupa avizul de astazi al guvernului, proiectul va ajunge in Parlament. Pentru ca Legea Suprema sa fie modificata, este nevoie de votul a 67 de deputati. 

Anterior, seful satului spunea ca integrarea europeana este viziunea partidului de la guvernare si nu poate fi impusa ca ideologie oficiala a statului, iar autoritatile ar fi trebuit sa organizeze un referendum, pentru ca poporul sa decida.