La inceputul acestui an, peste tancul de la Cornesti (raionul Ungheni) au fost aruncate cateva kilograme de vopsea rosie, galbena si albastra - culorile tricolorului. Mai multi reprezentanti ai Partidului Socialistilor (PSRM) din Ungheni au revopsit in scurt timp tancul si postamentul in culoarea verde, informeaza ziarul Expresul.
Primarul de Cornesti, Vera Buga, a declarat pentru Expresul ca a auzit despre cele întâmplate dar, din cauza ca tancul nu se afla în gestiunea primariei, autoritatile locale nu au intervenit în niciun fel. Totodata, la primarie nu a fost depusa nicio plângere cu privire la acest incident.
Reprezentantii PSRM Ungheni, au declarat într-un comentariu pe facebook, ca din numele deputatului socialist Ghenadi Mitriuc a fost facuta o interpelare catre Inspectoratul de Politie, care urmeaza sa investigheze incidentul, scrie Ziarul de Garda.
Tancul a fost instalat pe unul dintre dealurile de la Cornesti în perioada anilor `70, ai secolului trecut. Ultima oara, tancul s-a aflat în atentia publica în primavara anului 2016, când ministrul Apararii din acea perioada, Anatol Salaru, a decis sa-l înlature. Împotriva acestei intentii au protestat reprezentanti ai Partidului Socialist, care au declarat ca tancul este un monument istoric.
Salaru, însa, a mentionat ca tancul a fost fabricat în 1945 si nu a putut participa la cel de-al doilea razboi mondial. În consecinta, nu poate fi un monument istoric. „Declaratiile ca acesta este un monument istoric deoarece a fost utilizat în razboi, sunt gresite”, a spus Salaru.
În noaptea de 30 noiembrie 2016, câtiva deputati ai Partidului Socialistilor au înnoptat lânga tanc, pazind demontarea acestuia. Cu toate acestea, ministrul Apararii de atunci declara ca va continua lupta împotriva monumentelor militare sovietice.
„Tancurile sovietice, cu tevile tunurilor îndreptate spre Uniunea Europeana si NATO, trebuie duse la muzeu. Monumentele criminalului Lenin îsi au locul doar la groapa de gunoi a istoriei. Nu ne putem integra in Europa cu ajutorul tancurilor, simbol al ocupatiei sovietice, al executiilor in masa, al deportarilor in GULAG, al foametei organizate si al deznationalizarii. Daca vrem sa construim o societate noua e necesar sa ne debarasam de acest balast al trecutului”, scria atunci Salaru pe pagina sa de Facebook. Cu toate acestea, deja în decembrie 2016, Anatol Salaru a fost demis din functia de ministru al Apararii.
Sursa: Ziarul de Garda