Numarul nou-nascutilor in tara noastra se micsoreaza ingrijorator de la an la an. Potrivit Biroului National de Statistica fiecare a patra femeie nu are niciun copil. Una din cauze ar fi scaderea fertilitatii la femei. Medicii spun ca solutia pentru depasirea problemei este fertilizarea in vitro, care a devenit tot mai populara in lume.

“De fiecare data cand mergeam la consultatii asa si ni se spunea, adica nu trebuie sa dormiti seara si uite urmatoarea luna va fi ok si urmatoarea si uite asteptand asa, au trecut multi ani.”

 Mariana Birca incearca de 10 ani sa conceapa un copil. Femeia spera ca prin fertilizarea in vitro va reusi sa devina mamica.

Marina BIRCA:Parca e ok si la sot si la mine, dar copii nu se primesc. Vrem sa facem o consultati ca sa vedem care este cauza. Am fost si la Centrul Mamei, am facut peste tot, am plecat si peste hotare, credeam ca daca vom schimba clima si o sa fie tot ok si uite nu a fost sa se intample totusi.”

 Pe acelasi hol, in asteptarea consultaiei la medicul specialist am intalnit-o si pe Lilia Strati. Femeia de 31 de ani a trecut prin 4 avorturi spontane. Dorinta de a avea un bebelus a fost atat de mare, incat fiind disperata, spune ca a incercat si leacuri babesti.

Lilia STRATI:Este un extras din branca ursului despre care toti vorbesc ca e magica, dar la noi nu a avut efect. - Nu a functionat, da? - Nu.”

Ultimele date, inregistrate in urma recensamantului din 2014, nu sunt deloc imbucuratoare. Acestea arata ca doar 58 la suta din femeile din Moldova sunt fertile. In 2004 cifra era mai mare cu 7 procente.

Contingentul fertil din Moldova

 
2004 – 64,8%               

2014 – 57,8%

Veaceslav MOSIN, PROFESOR UNIVERSITAR: Daca toti tinerii din Moldova si-ar planifica o sarcina la 20 de ani, procentul infertilitatii nu ar fi atat de mare. Lucrurile astea nu se intampla.”

 “Cred ca tinerii nu sunt pregatiti acum sa aiba copii pana la 20 sau la 20.”

“Lumea gandea altfel, acum libertatea e mai mare.”

Specialistii spun ca o femeie isi planifica sa ramana insarcinata  si in functie de studiile pe care le are. Adica, tinerele care au studii de masterat sau doctorat nasc mai putini copii, decat cele care au studii gimnaziale.  SINCRON: Veaceslav MOSIN, PROFESOR UNIVERSITAR

”Urbanizarea aceasta, emanciparea femeii, toate tendintele ca femeia sa fie incadrata in societate isi are amprenta sa, trebuie sa platim pentru acest progres. Pentru ca din punct de vedere biologic femeia nu s-a schimbat.”

“Lumea s-a modernizat, femeile vor sa invete sa fie la un nivel cu barbatii, fac studii si pe urma se gandesc la copii.”

“In afara de baietel mai avem o fata care am nascut-o natural, cu 15 ani diferenta intre copii si acum dorim sa mai incercam sa nu fie un copilas. - Deci doriti un al treilea copil. - Da.”

 Potrivit statisticii, cele mai putine nasteri sunt inregistrate in Chisinau sau Balti. Fertilitatea este strans legata si de etnie. Cifrele publicate de Biroul National de Statistica spun ca femeile rome au cei mai multi copii, fiind urmate de cele de etnie gagauza. La polul opus se afla rusoaicele.

“Se putea “teap-leap”, cu cine se nimerea si unde se nimerea, dar cel mai bine e asa, ca familia sa fie una puternica.”

 Din cauza numarului scazut de copii, dar si a altor factori, cum ar fi migratia, Moldova ramane si fara brate de munca. Numarul persoanelor apte de a lucra a scazut de trei ori in ultimii 15 ani.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “Practic noi asistam la o depopulare.”

 Daca tinerii de azi asteapta sa se puna pe picioare inainte de a-si crea o familie, altfel stateau lucrurile cu zeci de ani in urma.

“Eu la 19. - Primul copil? - Da. - De ce atat de devreme? - Pentru ca aasa devreme m-am casatorit.”

“Sotul a vrut mai repede copi si deama daca s-o primit, ce aveam sa facem, nu aveam incotro.”

“Cu cat mai devreme cu atat mai bine, copiii se fac la tinerete.”