Ne bucuram cu totii ca vine Craciunul, insa mare atentie la ghirlandele cu care impodobiti bradul. Specialistii de la Protectia Consumatorului ne atentioneaza ca o instalatie veche sau defecta prezinta risca de incendiu si electrocutare.

Publicat:17.12.2017, 15:37

Potrivit expertilor, din cauza unui scurt circuit de la luminite, pomul de Craciun se poate aprinde in doar trei secunde. De aceea ghirlandele mai vechi de doi ani trebuie inlocuite, de asemenea important este sa evitati supraincalzirea acestora. O mare atentie trebuie sa acordati si bradului.

Nicolae OLARASU, INSPECTOR PROTECTIA CONSUMATORILOR:Trebuie sa tinem cont sa lipseasca acel miros specific de chimicale poate intretine arderea sau pooate arde cu flacara deschisa prin urmare acesta trebuie sa fie amplasat departe de o sursa de caldura de flacara deschisa.”

 Daca ati crezut ca pomul natural este cel mai inofensiv, atunci gresiti.

Nicolae OLARASU, INSPECTOR PROTECTIA CONSUMATORILOR: „Trebuie sa fie proaspat taiat pentru a nu se incepe uscarea acestuia. In scurt timp se poate usca si poate deveni o adevarata torta si pericol in casa.”

 Un rol aparte in siguranta antiincendiara, il are si locul unde trebuie sa fie amplasat pomul de Craciun in casa.

Nicolae OLARASU, INSPECTOR PROTECTIA CONSUMATORILOR:Cel mai bine sa fie montat in mijloc daca incaperea permite sau intr-un colt unde nu exista surse puterica de lumina sau caldura.”

 Totusi majoritatea moldovenilor spune ca nu cunoase despre existenta unor reguli in privinta amenajarii bradului. Asa ca de cele mai dese ori oamenii decoreaza pomul de Craciun intuitiv.

„Intuitiv da, dar nu le-am citit.”

„Cum fiecare trebuie sa cunoasca regulile, deoarece in loc sa faca anul nou trebuie sa cheme echipa de pompieri.”

„Fiecare il aranjeaza in modul lui.”

Potrivit Serviciuliui Situatii Exceptionale in ultimii ani s-au inregistrat cateva incendii provocate de brazii de Craciun. Anul trecut nu s-a inregistrat niciun caz.