8 martie si 1 mai - zi de odihna. Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectie Sociale a facut un pas inapoi si a retras proiectul care prevedea ca 8 martie si 1 mai sa fie zile lucratoare. Moldovenii vor sa sarbatoreasca spun, reprezentantii ministerului.
Stela GRIGORAS, MINISTERUL SANATATII, MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE: “Lumea isi doreste 8 martie, pacat ca si pe 7 martie nu se prea lucreaza. A fost retrasa pentru ca erau multe voci care nu doreau aceasta initiativa. Ideea a fost sa creem o vacanta mare in jurul sarabatorilor de Craciun pentru ca noi stim ca randamentul zile de 2-3 ianuarie nu este foarte bun. Am avut si o petitie din partea societatii civile.”
Astfel, dezacordul privind modificarea codului muncii a venit nu doar din partea sindicatelor, dar si din partea mai multor activisti care au semnat o scrisoare adresata premieruluu Pavel Filip si ministrului Sanatatii, in care au solicitat ca zilele de 8 martie si 1 mai sa ramana libere.
Artiom ZAVADOVSCHI, ACTIVIST: "Aducem critica pentru ca anuleaza istoricul acestor sarbatori. Ziua de 8 martie si 1 mai celebreaza toate miscarile pentru drepturile femeilor si drepruile muncitorilor."
Oamenii au insa pareri impartite.
“Noi suntem de la tara in luna martie este de lucru mult. Dar baba trebuie felicitata.”
“Femeile totusi merita pentru munca care o duc toata viata la serviciu si vin acasa si mai muncesc inca mult si pentru asta merita o data o data in an sa fie stimate de toti."
“Nu sunt impotriva sa ies la munca de 8 martie orcium sunt persoane care muncesc. E nebuneala fiecare umbla.Atatea sarbatori sunt prea multe.”
“Zi de odihna trebuie sa fie pentru ca e sarbataore mare pentru femei, dar si pentru toti.”
“Ziua femeilor de cand lumea si pamantul trebuie sa o sarbatorim. Ziua mamelor noastre, a ficelor."
“Daca este nevoie si de 8 martie muncim. Eu mai multa placer primesc la munca decat acasa. In fiecare zi e sarbatoare.“
Si pentru ca 8 martie a ramas zi libera, unii au propuneri indraznete.
“Eu sunt pentru aceea ca si pentru barbati sa fie o zi. De ce nu?”
Cu cat mai multe zile libere cu atat mai bine spun unii.
“Ziua Munci trebuie sa o sarbatorim.“
“1 Mai pentru mine nu este o zi importanta.”
“1 Mai este ziua de nastere a feciorului mai mare asa ca tare imi doresc sa fie zi libera.”
Ziua de 8 martie a devenit Ziua Internationala a femeiii in anul 1911, la propunerea militantei socialiste Clara Zetkin si este considerata drept zi de solidaritate si promovare a drepturilor sociale si economice ale femeilor.
Ziua Muncii este sarbatorita pe 1 Mai, dupa ce in anul 1886, sute de mii de oameni au protestat in Statele Unite si au cerut de la autoritati reducerea zilei de munca pana la 8 ore. Cele mai mari demonstrati au avut loc la Chicago. Dupa 3 ani de greve si proteste violente care s-au soldat cu numeroase victime, 1 mai a fost declarata Ziua Internationala a Muncii.