Pentru crestinii de rit vechi, peste doua zile incepe cel mai lung post al anului, cel al Craciunului. Urmeaza 40 de zile de curatare sufleteasca si trupeasca. Astfel, multi vor renunta la carne, oua si lactate. Pentru a manca sanatos si a evita kilogramele in plus, de la prea multi carbohidrati, nutritionistii ne recomanda cat mai multe fructe si legume proaspete. Restaurantele au inceput sa isi adapteze meniurile si vin cu tot felul de bunatati.

Intr-un restaurant din centrul capitalei cu specific moldovenesc, bucatarii spun ca au elaborat deja un meniu nou, in care au inclus bucate din legume, in loc de carne. Asfel, vedete pe masa vor fi salatele sau sarmalele de post.  

Ana ROMANOVA, ADMINISTRATOR RESTAURANT: “Avem fasole care o dam cu ceapa caramelizata ca sa aiba un gust mai placut si un pic dulce. Din salate avem, Poienita, cu ciuperci marinate.” 

 Intr-un alt local, bucatarii spun ca au inlocuit carnea cu fasole cu linte si crema de broccoli. In meniu au chiftelute din legume cu dovlecei, ciuperci sau varza.

Ecaterina GUTU, SEF-BUCATAR:Aceeasi mamaliguta moldoveneasca a noastra cu tocanica de post. Vanata ca acasa care sa caleste ceapa cu ardei, vanata coapta la gratar cu fum de tara cum s-ar zice.” 

De post sunt si placintele cu dovleac, varza, cartof sau visina.

“Reteta nu e complicata, pur si simplu apa, faina, sare, apa si ulei."

 Nutritionistii avertizeaza insa ca produsele de post din magazine au mai putine legume si mai multi aditivi alimentari. De aceea recomanda consumul fructelor si legumelor proaspete. Proteinele si elementele nutritive se pot lua din seminte, orez, linte sau mazare.

Lucia GAVRILITA, NUTRITIONIST:Ii dam organismului un pic de recreatie un pic de vacanta ca el se revigoreze, sa se curete. Doar ca in aceasta perioada persoanele trebuie sa incerce sa consume cat mai diversificat//sa fie cat mai multe produse vii, neprelucrate termic.“

Cat despre dulciuri... 

Lucia GAVRILITA, NUTRITIONIST: “Ceea ce inseamna ca proprietatile nutritive, dar mai ales enzimele sunt pastrate si este un lucru foarte important de tinut cont, mai ales in perioadele de post.“

 Postul nu inseamna doar abtinere de la mancare, spun preotii, care ne indeamna sa fim mai buni in aceasta perioada. 

Arhimandrit HRISOSTOMOS, PREOT: “Postul Craciunului este consacrat venirea in lume a mantuitorului. Rautate este foarte multa in firea omeneasca, dar asta e lipsa credintei.” 

 Postul Craciunului incepe pe data 28 noiembrie si dureaza 40 de zile, insa in 17 dintre ele se da dezlegare la peste si vin.