O zi posomorata de toamna, asa cum o vedeam inca de dimineata in Capitala, mi-a parut in nordul tarii plina de soare, chiar daca acesta aparea pe cer cam sporadic. Oraselul Cupcini putea fi confundat cu o comuna europeana.

Oamenii relaxati si tinerii binevoitori, intalniti pe strazile ingrijite si pe alocuri reparate, culorile toamnei impletite cu cele ale florilor multicolore din scuarul primariei si de pe strazile principale, chiotele unor nuntasi, care prevesteau o nunta frumoasa si respectiv o noua familie de tineri, m-au dus la gandul ca as putea locui intr-un asemenea orasel, fie el si la marginea Europei. Camioanele pline cu sfecla de zahar, întâlnite pe o strada mai laterala, ne-au dus fara gres chiar acolo unde urma sa ajungem – la fabrica de zahar din Cupcini. Aici am aflat ca într-o zi-doua se încheie recoltarea sfeclei de zahar – una dintre cele mai profitabile culturi de câmp din nordul tarii. Pan Jacek, cum obisnuiesc angajatii sa-l numeasca pe directorul fabricii de zahar, ne-a întâlnit binevoitor, stapân pe situatie si plin de energie si voie buna.

Venit din Polonia si stabilit la Cupcini în anul 2011, odata cu achizitionarea fabricii de zahar de catre Grupul polonez Krajowa Spolka Cukrowa, Jacek Ludwiczak nu este unicul polonez de aici. Împreuna cu directorul general al companiei Moldova-Zahar, Wojciech Kolignan si alti specialisti straini si moldoveni, s-a reusit relansarea fabricii de zahar cu cea mai mare capacitate de producere din Moldova. Compania mama Krajowa Spolka Cukrowa SA la fel este cel mai mare producator de zahar din Polonia si un actor puternic al industriei zaharului la nivel european.

Si pentru ca a mostenit cele mai bune traditii europene de producere a zaharului de la tatal si bunelul sau si le desavârseste cu succes la Moldova-Zahar SRL, Pan Jacek ne-a ghidat în lumea dulce a fabricii de la Cupcini cum numai un adevarat producator de zahar în a treia generatie ar fi putut-o face. Procesul de producere a zaharului, pe care ni l-a descris de-a fir a par si pe care l-am urmarit captivati, ca niste copii veniti în vizita la fabrica, putea fi asociat, în interpretarea directorului celei mai mari fabrici de zahar din Moldova, cu unul de autocunoastere, când ajungi la concluzia ca realitatea este întotdeauna cea pe care ti-o creezi dupa propriile convingeri.

Iar Pan Jacek ne-a convins ca echipa Moldova-Zahar SRL este una ambitioasa si pusa pe realizari tot mai mari de la an la an, spre care se îndreapta cu pasi concreti si siguri, asa cum ar visa orice manager de întreprindere. Pentru ca la doar trei ani dupa injectiile de capital polonez, fabrica a ajuns sa nu mai depinda de aceste investitii si sa se dezvolte în continuare de sine statator. De aici si planurile ambitioase, dar destul de reale, pe care si le propune: majorarea suprafetelor proprii de sfecla de zahar în urmatorii ani, înlocuirea echipamentului vechi cu unul performant într-o perioada cât mai scurta de timp, dar si producerea biogazului din borhot de sfecla de zahar într-o perspectiva mai îndelungata.

 Obiectivul prioritar ramâne, totusi, extinderea zonei de cultivare a materiei prime si asigurarea producatorilor de sfecla de zahar cu o piata de desfacere cât mai loiala, functionala, previzibila si stabila. Pentru ca extinderea concurentei sanatoase este benefica pentru piata moldoveneasca a zaharului, Krajowa Spolka Cukrowa SA fiind un investitor occidental în tara noastra.

Sfecla de zahar ramâne una din culturile cu cea mai înalta rentabilitate pentru gospodariile agricole din nordul Moldovei. Rezultatele nu vin, însa, de la sine, ci sunt posibile gratie tehnologiilor moderne de crestere a acestei culturi strategice pentru agricultura autohtona, fapt ce contribuie si la dezvoltarea gospodariilor agricole care se ocupa de cresterea sfeclei de zahar. 

Si pentru ca angajarea populatiei de la sate în câmpul muncii are un rol crucial pentru Moldova, este imperios necesara crearea mai multor locuri de munca, modernizarea infrastructurii si cresterea reala a calitatii vietii oamenilor. Anume asta am gasit la Cupcini. Realitatea pe care am cunoscut-o aici parea una desprinsa dintr-un alt peisaj, decât cel obisnuit pentru majoritatea localitatilor din teritorii. Oamenii cu care am reusit sa discutam, de la primarul de Cupcini, pâna la cel mai simplu angajat al fabricii, s-au aratat tributarii acestei noi realitati din ultimii ani, legate de relansarea fabricii de zahar, care a readus la viata o întreaga regiune a tarii. Si asta – pentru ca Moldova-Zahar SRL este principalul angajator pentru locuitorii din acest orasel si din localitatile din preajma. Lesne de explicat de ce angajatii implicati în procesul de producere, pe care i-am întâlnit la locurile de munca, erau surprinzator de implicati în cu tot ce presupune activitatea fabricii, chiar daca sezonul de recoltare îi solicita la maxim. În aceasta perioada tot mai multi locuitori ai orasului Cupcini si ai satelor din apropiere îsi gasesc la fabrica un loc de munca, care le asigura un venit mai mult decât decent.

Iar dinamica dezvoltarii fabricii de zahar din Cupcini este una remarcabila. Peste 90 de unitati agricole contractate de fabrica de la Cupcini cultiva aceasta cultura pe suprafete a câte 90-100 de hectare în mediu si atrag sute si chiar mii de oameni în acest proces. Peste 130 de angajati permanenti ai fabricii de zahar si 300 sezonieri cu salarii între 6000-7000 de lei în perioada campaniei de producere asigura prelucrarea a 4500 de tone de radacini si producerea a 600-650 de tone de zahar pe zi. Iar prognozele specialistilor arata, ca anul acesta tot acest efort a facut posibila, în mediu, o roada înalta de radacini dulci la hectar, în ciuda unei luni secetoase de august, decisive pentru perioada de vegetatie. Reiesind din continutul de zahar, pretul mediu oferit de catre Moldova-Zahar producatorilor agricoli depaseste 925 lei pentru o tona de sfecla, fiind unul destul de bun, chiar în comparatie cu preturile din Uniunea Europeana.

Industria zaharului are si a avut întotdeauna un impact nu doar economic, dar si social specific si o importanta strategica semnificativa în dezvoltarea tarii. Realitatea cu gust dulce, ca de zahar, este ca reabilitarea fabricii din Cupcini a fost un colac de salvare pentru întreaga localitate, având în vedere faptul, ca aceasta asigura circa 80 la suta din încasarile la bugetul orasului Cupcini. 

"Contributia fabricii de zahar la dezvoltarea orasului Cupcini este una colosala. Moldova-Zahar contribuie la mentinerea si cresterea numarului de locuri de munca în orasel”, confirma primarul de Cupcini, Ivan Ostaficiuc, care spune, ca asteapta cu mare speranta si relansarea fabricii de conserve din localitate, dar si a combinatului de tutun.

 Astfel, încasarile la buget, obtinute gratie activitatii fabricii de zahar, aduc locuitorilor oraselului mai multe beneficii. Chiar daca zice ca nu-i place sa se laude, Dl primar se bucura sincer când vorbeste despre cele cinci scoli din localitate si tot atâtea gradinite, care activeaza ca în cele mai bune timpuri si, mai spune primarul, sunt dotate chiar mai bine ca în Capitala. Scoala de Muzica si cea de Arte Plastice, la fel ca si Casa de Cultura sunt în fiecare zi pline de copii antrenati în activitati extrascolare, asigurate gratie posibilitatilor bugetului local.

Tot aici gasim un Centru de Sanatate, un Serviciu de Urgenta, dotat cu trei masini echipate ca la carte, drumuri reparate, strazi iluminate, case si gospodarii gazificate, localuri si parcuri ce fac din oraselul Cupcini o localitate rupta parca de realitatea mioritica. Cele doua scoli profesionale – din or. Cupcini si din s. Alexandreni la fel beneficiaza de sprijinul companiei Moldova- Zahar, care din acest an a lansat un program de învatamânt dual si pregatire profesionala a specialistilor din industria prelucratoare, a operatorilor la producerea zaharului, a sudorilor si a lacatusilor-operatori. Studentii sunt cazati si asigurati cu burse pe perioada de studii si practica, iar la absolvire pot fi angajati la fabrica.

Grija pe care o poarta Moldova-Zahar tinerei generatii începe chiar de la cei mai mici locuitori ai orasului Cupcini – copiii de vârsta prescolara. 

"Suntem foarte norocosi, pentru ca gradinita noastra se bucura de sustinerea fabricii de zahar deja de trei ani, timp în care nici o sarbatoare sau eveniment important din institutia noastra nu a trecut fara cadouri si surprize din partea întreprinderii Moldova-Zahar, care le poarta copiilor o grija aparte si  participa cu drag la sarbatorile organizate cu diferite ocazii", - ne spune Alexandra Jitari, directoarea gradinitei â„–1, care a fost construita de fabrica de zahar odata cu întreprinderea, acum 55 de ani, fiind prima gradinita de copii din Cupcini.

 Tot ea ne povesteste cu recunostinta cum conducerea Moldova-Zahar a acceptat sa continue traditiile bune de sustinere a institutiei prescolare pentru a satisface cerintele procesului educativ. Potrivit doamnei directoare, cu ajutorul companiei Moldova-Zahar s-au achizitionat materiale didactice si jucarii pentru copii, s-a procurat un tocator industrial pentru îmbunatatirea conditiilor de alimentare a micutilor, s-a instalat un nou foisor în curtea gradinitei si o platforma încapatoare pentru plimbarile în aer liber ale copiilor pe orice timp.

Mai mult - în caz de vreme racoroasa copiii primesc haine groase pentru plimbari, asigurate cu drag de aceiasi parteneri de încredere – compania Moldova-Zahar. “Avem nevoie, desigur, de multe alte lucruri în procesul educativ, cum ar fi un proiector sau un computer,  pe care speram sa le obtinem în viitor la fel cu sustinerea companiei Moldova-Zahar. Institutia prescolara nu duce lipsa de cadre didactice. Toti educatorii nostri au studii superioare si sunt pedagogi de categoria II si I. Chiar si asistentele educatorilor au studii superioare. Speram ca sustinerea pe care ne-o ofera Moldova-Zahar sa continue în cele mai bune traditii”, mai spune Alexandra Jitari.

Planuri de viitor sunt multe si ambitioase. La fel si primarul de Cupcini, Ivan Ostaficiuc, ca un adevarat gospodar care trage la turta sa, spune ca niciodata ajutorul primit nu va fi suficient, pentru ca asa e firea omului - sa depaseasca tot mai multe limite si sa tinda spre noi si noi realizari. Dl primar se gândeste la un centru pentru batrânii din localitate, ramasi singuri, fara un sprijin la batrânete. Mai vrea drumuri bune si noi proiecte care sa tina tinerii acasa… “Toate pot fi realizate”, - glumeste primarul, care spune ca, viata la Cupcini devine tot mai dulce de la an la an, cu un partener atât de dulce cum este Moldova-Zahar.

*Acest articol este un produs comercial.

de zahar în urmatorii ani, înlocuirea echipamentului vechi cu unul performant într-o perioada cât mai scurta de timp, dar si producerea biogazului din borhot de sfecla de zahar într-o perspectiva mai îndelungata. Obiectivul prioritar ramâne, totusi, extinderea zonei de cultivare a materiei prime si asigurarea producatorilor de sfecla de zahar cu o piata de desfacere cât mai loiala, functionala, previzibila si stabila. Pentru ca extinderea concurentei sanatoase este benefica pentru piata moldoveneasca a zaharului, Krajowa Spolka Cukrowa SA fiind un investitor occidental în tara noastra.