Un parlamentar de la București SALUTĂ inițiativa de a introduce „limba română” în Constituție: „Este în interesul puterii de la Chișinău să facă un gest de bunăvoință față de România”


„Salut inițiativa celor 35 de deputați din Parlamentul de la Chișinău cu privire la modificarea expresiei „limba moldovenească” cu „limba română” în Constituția R. Moldova. Acest proiect „tehnic” trebuia realizat demult având în vedere că prin hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013 s-a stabilit că Declarația de Independență face corp comun cu textul Constituției (adoptate în 1994) și că prevederile acesteia prevalează asupra textului Constituției”, a declarat deputatul Uniunii Salvați România, Matei Dobrovie.
Potrivit deputatului, această modificare trebuia făcută acum patru ani. „Realitatea e că nu a existat voința politică până acum. Acum este în interesul puterii de la Chișinău să facă un gest de bunăvoință față de România. Dacă această inițiativă va fi votată de majoritatea parlamentară, ar reprezenta un demers firesc pe care R. Moldova trebuie să-l facă pentru a demonstra că a depășit trecutul sovietic și metodele staliniste de definire a identităților naționale”, subliniază Dobrovie.
De asemenea, deputatul de la București mai spune că pentru România ar însemna un pas important în vederea realizării obiectivului strategic cu privire la prezervarea identității românești în R. Moldova.
„Este însă vital să nu uităm faptul că și integrarea europeană a R. Moldova este un obiectiv strategic al României. Modificarea Constituției trebuie completată cu reforme reale în ceea ce privește consolidarea statului de drept prin asigurarea independenței justiției și lupta împotriva corupției. În absența acestora R. Moldova va stagna sub influența Rusiei, chiar dacă limba română va fi menționată în legea fundamentală”, a conchis acesta.
De menționat că în Parlament a fost înregistrat astăzi proiectul de lege care prevede introducerea în Constituției a sintagmei „limba română”. Pentru a modifica articolul 13 al Constituției sunt necesare 67 de voturi ale deputaților.









































































