Cu bani europeni orice vis poate deveni realitate. O demonstreaza o mamica din Orhei, care fiind in concediu de ingrijire a copilului, a decis sa-si deschida un centrul educational in localitatea sa. Desi a muncit mult si a pus suflet in afacerea sa, femeia recunoaste ca fara grantul de 10 mii de euro, nu ar fi reusit mare lucru.
La centru educational era astazi mare forfota. Unii copii invatau engleza cantand, altii desenau, iar picii care merg la scoala in clasele primare, isi faceau temele pentru acasa.
“Aici e mai distractive decat la scoala”.
“Aici am invatat cum sa ma distrez facand temele.”
“Putem sa facem diferite jocuri. La scoala nu va jucati? Dureaza putin pauza.”
Cu rabdare si multa munca Daniel a confectionat timp de cateva zile o echibana.
“Am facut un buchet din trandafiri. Din ce sunt confectionati? Din frunze, de afara le-am luat din copaci. Cui ai darui un astfel de buchet? Nustiu.”
Ideea de a deschide un centru educational i-a venit Adrianei Buciuscanu, acum mai bine de un an, cand era in concediu de ingrijire a copilului. Pedagog de profesie, ea a optat pentru un domeniu care ii era mai aproape.
Adriana BUCIUSCANU, PROPRIETAR CENTRU: “Fiind mamica a doi copii am constientizat ca este nevoie de impicarea parintilor mult mai mult decat se face in institutiile publice. Familia, parintii sunt cei care fac actiuni de voluntariat si ma ajuta.In Republica Moldova nu exista traditie de a investi in educatie.”
Visul ei a devenit realitate gratie unui grant in valorea de 10 mii de euro obtinuti in cadrul unui proiect european.
Adriana BUCIUSCANU, PROPRIETAR CENTRU: “Toti banii au fost investiti in mobilier, echipament, material didactice.”
Pentru o ora de studiu centrul educational, parintii scot din buzunar de la 35 pana la 70 de lei.
Mariana BROZOROVA, PARINTE: “Ne este comod. Am adus copilul si il luam la ora care ni se spune. Copilul meu poate sa se exprime in limba engleza, sa se prezinte. Cand va pleca la gradinita va fi un avantaj.“
Adriana Buciuscanu sustine ca cei mai multi copii vin in week-end.
Adriana BUCIUSCANU, PROPRIETAR CENTRU: “Avem parinti care vin din loclaitatile rurale. In timp ce merg la pita aduc copii.”
Femeia are planuri si mai mari. Isi doreste sa-si transforme centrul educational intr-o gradinita privata, unde copiii s-ar afla pe parcursul intregii zile, nu doar pentru cateva ore.
Adriana BUCIUSCANU, PROPRIETAR CENTRU: “Avem parinti care vor sa-silase parintii nu doar pentru cateva ore.”
In total 70 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au obtinut granturi europene in valoare de pana la 13.500 de euro prin intermediul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.