E sezonul ciupercilor, iar comerciantii le vand nu doar in piete, dar si pe marginea drumurilor. Daca cele din sere costa in jur de 20 de lei, atunci cele din padure sunt de doua ori mai scumpe. Comerciantii ne asigura ca ciupercile culese de ei nu sunt periculoase.

Pe drumul care duce de la Chisinau spre Orhei, pe marginea padurii oamenii si-au insirat galetile cu ciuperci si-i ademenesc pe soferi sa opreasca, ca se le cumpere. Unii s-au ascuns atunci cand au vazut camera de filmat. Au lasat ciupercile si au fugit. A ramas doar Mos Pavel.

Noi de mici copii strangem ciuperci din padure. Le stim care si le impartim. Acestea sunt popenci. Sunt tare bune.”

 Barbatul spune ca ciupercile sunt o sursa de existenta pentru el si sotia sa. Le vinde cu 30 de lei kilogramul. Se lauda ca cei care au cumparat revin la el. 

“Noi facem ca sa ne hranim. Sa avem de cheltuiala, sa cumparam lemne, carbune. Pensia e mica de 600 de lei”.

 Soferii opresc in dreptul comerciantilor de langa padure si spun ca mai degraba prefera sa cumpare ciuperci de aici decat din magazine.

"-Cat e caldarea? 90 de lei.Zece caldari aveti? De unde 10 caldari. “Eu stiu din copilarie, ca sunt ciuperci pe care le cunosc.” 

 Si daca pe marginea padurii ciupercile costa 30 de lei, ajunse pe strazile Chisinaului acestia ajung si 50 de lei kilogramul. Insa si aici vanzatorii isi parasesc locul de munca atunci cand ne vad.Cei care vand ciuperci crescute in sere ne asigura ca de la ele nimeni nu face intoxicatie.

“Nu sunt de camp, ele pana vin de la angro trec toate controlul, sunt cu mult mai ieftine.”

 Si in pietele din capitala, vanzatorii ne  asigura ca au certificate de calitate. Aici pretul unui kilogram de ciuperci variaza intre 20 si 35 de lei.

“Mai ieftine si mai bune, noi economisim fiecare banut. Nu stiu de unde le-au cules, ei doar nu ne spun.”  

 Comercializarea ciupercilor culese din padure pe marginea drumului este interzisa prin lege, iar specialistii ne recomanda sa evitam sa le consumam.