Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1154: Atac la Odesa și alertă în Olanda. „Planul de pace al lui Trump va fi în manualele de istorie”

Util pentru agricultori. Pregătirea către semănatul culturilor de toamnă în condiţiile anului 2017

missing
02 octombrie 2017, ora 12:23

Astfel, conform datelor obţinute la ICCC „Selecţia” şi alte instituţii ştiinţifice a țării, din practica multor gospodării agricole, e stabilit că cele mai bune recolte de boabe de grâu se obţin la amplasarea lui după premergători timpurii: (borceaguri de toamnă şi primăvară, mazăre pentru boabe, lucernă, anul trei de viaţă, după prima coasă).

Lucrarea solului necesită a fi diferenţiată în funcție de premergătorii pe care se amplasează cerealele de toamnă, gradul de infestare cu buruieni, tasarea solului şi condiţiile climatice create până la termenul optim de însămânţare.

Nemijlocit înainte de semănat se efectuează o cultivaţie la adâncimea de 5-6 cm cu o nivelare excelentă. Având în vedere că pe premergătorii devremi până la semănat poate fi pierdută o oarecare parte de umezeală, în urma lucrării solului la o adâncime mai mare decât cea indicată mai sus, nu va fi raţional efectuarea arăturii cu plug, cu cormană, pe acelea câmpuri unde este contraindicată. Toate terenurile, indiferent de cultura precedentă şi viitoare, se supun dezmiriştirii cu grape dinţate, întru crearea stratului protector de mulci. Astfel, se păstrează apa în stratul arabil şi cel germinativ, iar la apariţia precipitaţiilor, terenurile destinate însămânţării se vor lucra conform cerinţelor agrotehnice şi recomandărilor indicate anterior.

Fertilizarea din toamnă este baza productivităţii grâului de toamnă, deci acest procedeu tehnologic este obligatoriu peste tot. Aplicarea unilaterală numai a azotului în primăvară ca hrană suplimentară, niciodată nu va asigura productivitatea scontată a acestei culturi.

Lipsa în sistemul de fertilizare a fosforului, iar pe unele soluri şi a potasiului, duce neapărat la micşorarea recoltei şi calităţii producţiei de bază. Așadar, e necesar crearea posibilităţilor de a fertiliza din toamnă terenurile menite pentru însămânţare cu cereale de toamnă.

Pentru protecţia integrată a culturilor de toamnă de atac a dăunătorilor şi (sau) cu infecţia de boli se recomandă de a efectua următorul complex de măsuri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.