Toamna strangem, nucile, dar nu oricum. La Tarsitei, Telenesti acestea nu sunt batute cu parul, asa cum se obisnuieste, ci sunt scuturate cu tractorul. Din livada, nucile merg direct la fabrica, unde sunt curatate, spalate, calibrate si abia dupa asta sparte. Un kilogram de miez, care ajunge pe rafturile magazinelor din tara dar si de peste hotare costa in jur de 300 de lei.

In aceasta livada din Tarsitei, Telenesti culesul este in toi. Astazi a fost recoltat soiul Costiujeni. Tractorul scutura nucile de pe copac iar cu ajutorul unui dispozitiv oamenii le aduna de pe jos.

“E mai simplu. Cu mana e mai greu. Te doare spatele, mainile.”

“Mai sunt nuci care nu sunt curatate si le luam. Cand tractorul se duce noi mai reusim sa mai desfacem cate o nuca.” 

“Pana seara ne obosim si a doua zi iarasi”.

Ion Furtuna este administratorul acestei livezi de 200 de hectare, plantate in 2009. El spune ca recoltarea incepe atunci cand nuca este decojita in proportie 30 la suta. Importanta este si metoda, iar cei care bat nucile cu parul au o roada mai mica la anul.

Ion FURTUNA, ADMINISTRATORUL LIVEZII: “De asta si se spune ca un an rodeste unul nu, cand se bate se traumeaza, iar pana isi revine la loc dureaza.” 

 Dupa ce sunt adunate de pe copaci, nucile sunt aduse la fabrica amenajata chiar la marginea livezii.

Prin intermediul acestor utilaje nucile sunt curatate, spalate, uscate dupa care  calibrate.

Ion FURTUNA, ADMINISTRATORUL LIVEZII: “Cu acest dispozitiv se masoara umiditatea.”

 Tot la marginea livezii este situata si o statie meteo, care masoara umiditatea si temperatura. De la fabrica din Tarsitei, nucile merg la una din capitala unde  sunt sparte, iar miezul este ambalat ca mai apoi sa ajunga in magazinele din tara si de peste hotare. Direct de la producator un kilogram de miez costa intre 160 si 200 de lei. I

n magazine pretul ajunge si la 300 de lei. Administratorul livezii spune ca afacerea cu nuci este destul de profitabila, mai ales ca miezul este s destul de intrebat pe pietile din Europa si Asia. Potrivit Ministerului Agriculturii, in Moldova livezile de nuci se intind pe o suprafat de peste 300  de mii de hectare.