Natalia Donțova, inspector principal (32 de ani), „doamna de fier” a punctului de trecere Sculeni. În cei 14 ani de activitate, dedicați controlului de frontieră, a reușit să „bage frica” în cei ce i-au încercat vigilența. Se poate lăuda cu un număr de rețineri, iar cele mai recente cazuri o fac să zâmbească.
„În trei săptămâni, șoferii unei companii de transportare a coletelor au fost prinși de trei ori cu acte false. A doua oară când am identificat documentele falsificate, șoferul chiar m-a amenințat că va afla unde locuiesc, după lucru mă va prinde și voi vedea eu atunci ce pățesc. Însă nu am luat în serios amenințările, iar după câteva zile a avut norocul tot peste mine să dea la controlul de rigoare și la fel, am descoperit mai multe documente false. Să vă mai povestesc despre o reținere interesantă. În timpul controlului pașapoartelor s-a apropiat șoferul unei curse ocazionale „Chișinău -Italia” și mi-a înmânat, fără să cer, un document ce nu-i aparține, cu rugămintea de a-i spune dacă viza aplicată este una originală. Am înțeles imediat că e falsificată, dar lui i-am spus că e autentică. Și așa am prins alți șapte pasageri cu aceeași viză contrafăcută.”
Autor:
De baștină Natalia Donțova este din orașul Ungheni.
Natalia Buza (34 de ani), inspector superior, poate fi întâlnită la traversarea frontierei prin punctul de trecere „Palanca”. În Poliția de Frontieră, timp de nouă ani, Buza Natalia și-a format un caracter puternic, iar munca printre bărbați de multe ori o impunea să acționeze dur și cu îndrăzneală. Acest fapt poate fi confirmat de curajul prezentat în timpul reținerii la frontieră a unui ucigaș.
„În toamna anului trecut, în Chișinău a avut loc un schimb de focuri, în urma căruia o persoană a decedat, iar altele, ce se făceau vinovate, au fugit de la fața locului. Fiind informați despre acest incident, la frontieră s-a trecut pe intensiv, ceea ce presupune atenție și grijă la toți participanții în trafic. Astfel, într-un autocar de rută am observat printre călători una din persoane pe care era pus consemnul. Pentru un moment am simțit o oarecare frică fiindcă îmi dădeam seama că putea fi înarmat, dar mi-am luat „inima în dinți” și am trecut la reținerea acestuia. Pe loc am aplicat cătușele și deja am anunțat dispeceratul și ofițerii care au preluat persoana pentru documentare.”
Autor:
Polițista de frontieră Natalia Buza se mândrește nu doar cu rezultatele de la serviciu, dar și cu cei doi băieți (de 11 ani și 4 ani). Doar la trei luni după nașterea celui de-al doilea băiat a revenit la serviciu, motivând decizia prin faptul că reușește să le îmbine, atenție să acorde ambelor iubiri - copiilor și Poliției de Frontieră.
Ludmila Pleșca, inspector principal, Aeroportul Internațional Chișinău. A identificat cel puțin 10 călători cu acte false la frontieră, care încercau să ajungă ilegal pe teritoriul țării noastre. S-a poziționat ca expert după ce l-a prins pe un cetățean al Uzbekistanului cu șase pașapoarte contrafăcute. Deși excelează în activitatea de frontieră, Ludmila Pleșca (31 de ani) este absolventă a facultății de Cadastru si drept, UASM. Astăzi, locuitorii satului Zubrești, r-nul Strășeni, își salută cu mândrie și respect consăteanca, ori de câte ori trec frontiera prin Aeroport.
Ina Poberejnîi, inspector superior, cu o experiență de 10 ani. Astăzi, alături de soțul său, Oleg, își duc cu mare responsabilitate și demnitate misiunea de control și supraveghere a frontierei moldo-ucrainene. De-a lungul carierei sale a depistat o mulțime de infracțiuni: falsificarea prin manipulare a numărului de caroserie al mijlocului de transport sau contrafacerea cărţilor verzi, procurilor. Nu va uita niciodată fața unui infractor, care intenționa să treacă frontiera cu pașaportul fratelui. Persoana care s-a apropiat pentru controlul de rigoare părea agitată, deși documentul era original și semăna izbitor cu persoana din fotografie. Ina Poberejnîi, însă, l-a prins în capcană. A pus întrebările care i-au spulberat planurile meschine. Ina Poberejnîi (36 de ani) este din orașul Soroca. După absolvirea Institutului de Studii Politice şi Relaţii Internaţionale din capitală, a decis să revină la baștină, să se căsătorească și să dea naștere unei fetițe, ca după opt ani să se bucure și de un băiețel.
Irina Rogojinaru (25 de ani), agent principal, absolventă ce face cinste Colegiului Național al Poliției de Frontieră. Muncește în Sectorul Poliției de Frontieră „Vulcănești”. Este formator pe domeniul de activitate și are la activ mai multe descoperiri ale ilegalităților la frontieră. Polițista de frontieră Irina este cunoscută în regiune ca o angajată strictă, responsabilă, calmă, dar și cu simțul umorului. În una din turele de serviciu, a avut parte de o situație hazlie, demnă de un banc:
„Ora 03.00 dimineața, în punctul de trecere Vulcănești intră o mașină, coboară șoferul si se învârte în jurul autoturismului, mai verifică roțile. Conform competențelor ce-mi revin, mă apropii de mașină și salut persoana - Buna dimineața, Poliția de Frontieră, pașaportul vă rog la control. La care șoferul revoltat îmi răspunde - Da de când la benzinărie pașaport trebuie?! N-am putut să mă abțin, am râs cu poftă, după care am explicat unde de fapt se află persoana în cauză”.
Autor:
Agentul principal Rogojinaru a fost implicată în cazuri de urmărire a infractorului și de identificare a persoanelor care nu țin cont de regulile de aflare în zona de frontieră. Soțul Irinei, Ruslan, de asemenea activează în calitate de polițist de frontieră.
Evelina Cușnir, profesoară la Colegiul Național al Poliției de Frontieră, visa încă în copilărie să devină polițistă de frontieră. Îi reușește să combine cariera cu meseria de mamă. Crește și educă de una singură trei copii (Cristina -12 ani, Dumitru - 11 ani - campion la jocul mondial de dame cu echipa Moldovei, locul trei, și Alexandru -5 ani). Un caz haios care demonstrează că elevii sunt parte din famila ei s-a întâmplat în timpul lecțiilor practice la tactici de intervenție. „Un elev nu a fost vigilent și a pierdut cătușele. Toți elevii cursului au fost puși în lanț, la un metru distanță, să caute obiectul pierdut. Mai rău de mine, mergând m-am împiedicat, și am căzut jos… Și cum este vorba din bătrâni - cine caută, găsește,în cazul meu a funcționat regula „cine se împiedică - găsește.” Evelina Cușnir (35 de ani) este de baștină din satul Baroncea, raionul Drochia, însă din 2004 locuiește, la chirie alături de cei trei copii, în orașul Ungheni.
Steluța Sîrbu, în cei 16 ani de activitate, a avut grijă de sănătatea fiecărui angajat al Poliției de Frontieră. Prima funcție deținută, în Serviciul Grăniceri, a fost de medic terapeut în Direcția Medicală. În prezent, îndeplinește cu demnitate funcția de Șef serviciu asistență medicală primară în Secția medicală și este Președinta Comisiei de expertiză medicală în Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. De ce Poliția de Frontieră? Pentru că o reprezintă - să stea strajă la sănătatea celui ce veghează hotarele țării. Steluța Sîrbu (45 de ani) este originară din satul Vasieni, raionul Telenești. Se mândrește enorm cu fiul său Cristian, în vârstă de 24 de ani.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.