Satul din R. Moldova cu trei copii de clasa a I-a: Ce soluție au găsit autoritățile locale pentru acești micuți


Natalitatea scăzută și migrația depopulează deja de mai mulți ani satele R. Moldova. De la an la an, tot mai puțini copii sunt înscriși la grădinițe și școli, iar universitățile se plâng pe lipsa de studenți.
În satul Hoginești din raionul Călărași, de exemplu, o localitate situată la 70 de km depărtare de Chișinău, în acest an nu va fi clasa a I-a la gimnaziul din localitate. Și asta pentru că doar trei copii au vârsta necesară pentru a începe școala.
Autoritățile locale au decis, în comun cu părinții, ca micuții să mai frecventeze grădinița încă un an, iar la 1 septembrie anul viitor să poată merge la școală alături de alți micuți, suficienți ca număr pentru o clasă de a I-a.
„În anul 2010, în localitate s-au născut zece copii. Cinci dintre ei au plecat, împreună cu părinții, în alte localități. Alți doi, care erau născuți la începutul acelui an, au mers în clasa a I-a în anul trecut. Acum au rămas trei copii și în acest an nu va fi clasa I-a la gimnaziu. Vor merge la grădiniță și la anul îi așteptăm la școală. Atunci vom avea clasa a I-a, fiindcă în anul 2011 s-au născut 18 copii la Hoginești”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL secretarul Consiliului local din Hoginești, Andrei Golban.
La gimnaziul din satul Hoginești sunt acum 162 de elevi.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, numărul copiiilor din R. Moldova s-a redus cu peste 46 de mii în ultimii cinci ani, ajungând la 681 de mii.
În acest an, circa 36 de mii de copii din R. Moldova sunt așteptați în clasa a I-a.







































































