Era foame si cate 50 de grade de frig. Sunt doar cateva dintre marturiile celor care au fost victime ale deportarilor. La monumentul din scuarul Garii s-au adunat astazi fostii deportati, dar si cativa oficiali, care au depus flori in memoria victimelor primului val de deportari staliniste, din 13 iunie 1941.
La cei aproape 80 de ani ai sai, Ion Luca isi aminteste ca astazi ziua in care a fost dus in Siberia impreuna cu familia.
Ion LUCA: “Ne-a incarcat in tren si ne-a dus ca chibriturile in pachet. Doua saptamani am mers. Acolo mureau oamenii, se sufocau.”
Ion LUCA: “Era frig, cate 50 de grade, foame.”
Bunicul celebrului interpret Dan Balan, Boris Vasilev, a fost si el deportat si a scris o carte despre Siberia. A intitulat-o “Stalin mi-a furat copilaria” si povesteste in ea despre zilele negre din timpul deportarii.
Boris VASILEV: “Era noapte si mama ma stiga sa-mi iau papucii ca trebuie sa mergem.”
Putinii deportati care au mai ramas spun ca regreta ca omenirea isi aminteste de ei doar in aceste zile. Astazi oamenii s-au adunat la monumentul victimelor deportarilor din scuarul garii, unde au depus flori.
“Unde esti tu Tepes, Doamne, ca punand mana pe ei, sa-i imparti in doua cete, in smintiti si in misei.”
Tinerii povestesc ca stiu despre deportari doar din carti si povestirile bunicilor.
“Avem o mare responsabilitate sa ne amintim de victimele deportarilor.”
“Din fericire buneii mei nu au fost deportati, dar stiu exact ce s-a intamplat in acea perioada.”
In noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, peste 20 mii de moldoveni au fost dusi cu forta in Siberia. Majoritatea dintre ei erau intelectuali sau persoane avute din sate. Ei erau considerati dusmani ai poporului de catre regimul comunist al lui Iosif Stalin.