A facut una cu pamantul zeci de case, cladiri si biserici, dar a dat nastere unei beri speciale. Calugarii italieni sustin ca ultimul cutremur, care a distrus localitatea in care traiau, a inbunatatit calitatea bauturii produse la manastire. Berea este vanduta cu 4 euro sticla.
De la unul dintre cele mai puternice cutremure care a zguduit vreodata Italia a trecut un an. Seismul a distrus sate si orase de sute de ani, intre care si Norcia, unde locuiau calugari benedictini.
Bazilica, ridicata in 1200 a fost facuta una cu pamantul, dar si beraria, iar preotii au reusit sa salveze doar butoaiele cu bautura pusa la fermentat. Pana au construit o noua biserica din lemn, acestia nu s-au putut ocupa de bere.
"Este o bere speciala care a stat la fermentat timp de 8 luni, cât a trecut de la cutremur pâna când am îmbuteliat-o."
Calugarii spun ca este cea mai buna bere a lor, iar acum 2 saptamani au scos-o la vanzare. Pe eticheta este mentionat ca licoarea a stat mai mult la fermentat din cauza cutremurului.
“Avem doua feluri de bere. Este blonda, cu 6% de alcool, mai usoara si cu aroma de fructe, si berea extra. Este bere neagra, cu 10% alcool, cu iz de lemn dulce, fructe negre si cirese."
Calugarii au inceput sa faca bere in 2012, reinviind o veche traditie monastica. Cea de acum e vanduta cu patru euro sticla, iar banii adunati vor fi folositi pentru reconstructia lacaselor sfinte ditruse de seism.