Polița medicală poate fi utilizată și la privat. Ce opțiuni au moldovenii asigurați medical

Polița medicală poate fi utilizată și la privat. Ce opțiuni au moldovenii asigurați medical

Potrivit unei analize Infotag, actualelor fonduri obligatorii de asistență medicală pot fi calificate drept puțin eficient și eficace. Ce garanții are un pacient în țara noastră când se adresează la medic și care sunt provocările cu care se confruntă accesând sistemul de sănătate? Potrivit analizei, există câteva opțiuni. 

De 13 ani, toate instituţiile medico-sanitare publice din ţară funcţionează în cadrul sistemului Asigurărilor Obligatorii de Asistenţă Medicală (AOAM).

În prezent, o persoană ce deține polița de asigurare obligatorie și are nevoie de a accesa sistemul de sănătate are câteva opţiuni:

În cazul unei adresări la medic în instituţia publică, apar un șir de provocări, printre care așteptarea, suprasolicitarea lucrătorilor medicali, ce deseori duce la tratarea indiferentă și diminuarea calității actului medical. Cunoscând despre salariile modeste ale lucrătorilor în instituțiile medicale publice, se găsesc scuze pentru neajunsurile identificate. După cum arată practica câtorva decenii, de la aceste ”scuze” nici pacientul, nici sistemul nu devin mai „sănătoși”. Contrar așteptărilor, cresc plățile neformale în sistemul de sănătate, iar corupția după cum știm „ucide”!. Potrivit unui sondaj efectuat de Tranparency International Moldova, în 2015 cetățenii Republicii Moldova au oferit mită în valoare de aproape 1 mlrd. lei, dintre care o treime s-a dus în buzunarul medicilor. (bit.ly/2q0B9ye).

O altă opţiune este de a apela la serviciile instituțiilor medicale private, unde lista de aşteptare este, de regulă, mai scurtă, iar personalul medical este mai motivat, inclusiv din cauza condițiilor de muncă mai bune și a salarizării decente. În plus, nu rare sunt cazurile când unii specialiști și servicii pot fi găsite doar în clinici private.

Din păcate, puțini deținători ai poliței de asigurare știu despre cea de-a doua opțiune, și anume, că ei pot beneficia de mai multe servicii „acoperite de poliță” în unele clinici private. Acestea din urmă au fost contractate de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) pentru a presta servicii pe care, de regulă, clinicile de stat nu le pot acorda.

Totuși numărul serviciilor acoperite de AOAM în sectorul privat este foarte mic. În anul 2016, doar 5% din întreg bugetul asigurărilor medicale obligatorii au fost direcționate instituțiilor medicale private, această pondere fiind și mai mică în anii precedenți.

Citiți integral aici.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.