Numarul copiilor diagnosticati cu autism creste in fiecare an. Desi cifra oficiala arata ca in tara noastra sunt aproape 400 de persoane care sufera de aceasta tulburare de dezvoltare, specialistii spun ca de fapt numarul este mult mai mare. Problema este ca, de multe ori, acesti copiii primesc un alt diagnostic, cum ar fi retard mintal sau schizofrenie. Pentru a ajuta parintii sa depisteze mai devreme maladia, azi a fost lansata platforma, Autism Moldova, prima de acest fel din tara.
“Cum te numesti? - Matei? - Cati ani ai? – 6.- Stii engleza? – Da."
La prima vedere, Matei nu se deosebeste cu nimic de alti copii. Nu sta pe loc nici o clipa. Mama baiatului insa spune ca autismul se manifesta uneori prin comportament putin agresiv si, cum spun altii, ciudat.
Olga GUZUN, MAMA: “Daca nu-i place ceva, se musca... “
Matei a inceput sa citeasca la doar 4 ani si deja stie sa vorbeasca in limba engleza. Problema este ca baiatul nu vede lumea la fel ca alti copii. Pentru a invata cum trebuie sa se comporte intr-un magazin, la scoala sau chiar pe strada, el are nevoie de ajutorul specialistilor.
Olga GUZUN, MAMA: “Daca vrea nu-i place ceva, se musca... “
Copii cu autism de grad inalt nu pot vorbi. Sandu, de exemplu, a inceput sa spuna primele cuvinte, la varsta de 6 ani, cu ajutorul orelor de terapie. Acesti copii au nevoie de cel putin 10 ore de terapie pe saptamana, iar fiecare costa 120 de lei. Mama lui Sandu spune ca se descurca cu greu.
Femeia primeste lunar o indemnizatie de putin peste o mie de lei, bani care ii ajung pentru o saptamana de terapie. Totusi, mama spune ca orele il ajuta mult pe fiul ei si nu poate sa le abandoneze. Copiii cu autism pot fi integrati in societate, spun specialistii.
Problema este ca, de multe ori, acesti copiii nu primesc un diagnostic corect. Uneori, medicii vorbesc despre retard mintal sau schizofrenie. Pentru a ajuta parintii sa depisteze ce anume au copii lor, azi a fost lansata o platforma. O pagina web va aparea in luna iulie, unde parintii vor putea gasi raspunsuri despre autism.
Ala PANZARI, MANAGER PROIECT: “Vor completa un formular...dupa care vor primi ajutorul specialistilor.“
Platforma a fost lansata cu ajutorul Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala. Potrivit datelor, in Moldova sunt 380 de persoane care sufera de autism. Numarul acestora insa este mult mai mare, spun specialistii.