In fotbal nu conteaza daca ai castigat cu 1 la 0 ori cu 5 la 0! Cu acest argument aiuritor, liderul turc Recep Erdoan incearca sa-i dezarmeze pe cei care avertizeaza ca reforma constitutionala care ii confera puteri discretionare a fost votata la limita.
Sigur pe el, Erdoan insista ca schimbarea sistemului de conducere nu-l transforma intr-un dictator.
In interviul acordat postului CNN, Erdogan sustine ca amendamentele constitutionale votate cu o majoritae fragila, de nici 2 procente, au rolul de a imbunatati sistemul politic.
Recep Tayyip Erdogan: Sistemul prezidential nu e al lui Recep Tayyp Erdogan. Sunt si eu muritor ca toata lumea, pot sa mor in orice moment. Miza referendumului a fost schimbarea. Renuntam la sistemul cu "doua capete". ( premier si presedinte, n.red.).
CNN: Cu cel mai adanc respect, va amintesc ca cei mai inversunati critici considera ca asta e un pas spre dictatura. Cum le raspundetia
Erdogan: Am organizat alegeri, oamenii au introdus buletinele de vot in urne. Daca spui ca votul democratic duce la dictatura, este nedrept fata de sistemul electoral si fata de cei care au votat.
Odata revizuita, legea fundamentala ii va permite presedintelui sa desfiinteze functia de premier, sa decida componenta guvernului, sa numeasca o parte dintrre judecatori instantei supreme si sa emita decrete prezidentiale.
Dupa ce s-a plans ca Uniunea Europena "ii tine pe turci la usa de 54 de ani", Erdogan s-a aratat incantat ca a primit felicitari pentru victorie nu doar de la Vladimir Putin, ci si de la Donald Trump.
CNN: Preferati sa aveti de-a face cu cineva ca Trump, in locul liderilor europeni cu care aveti problemeaErdogan: N-ar trebui sa-l comparam pe Trump cu liderii europeni. N-ar fi corect. In primul rand, cu dl Trump abia incepe colaborarea.
In ultimele luni, liderul turc si-a suparat si mai mult partenerii europeni printr-o retorica dura impotriva responsabililor germani si olandezi, pe care i-a acuzat de practici naziste fiindca n-au permis mitingurile electorale pro-Erdoan in tarile lor.