Problema rezolvata si nu prea. Pacientii cu stoma, care au avut tumoare pe intestin, au primit astazi pungi absolut necesare pentru maladia de care sufera. Oamenii sunt multumiti, pentru ca in lipsa acestora ei erau tintuiti in case si nu puteau duce o viata normala. Totusi, pungile sunt de ajuns doar pentru o perioada de 4 luni, iar apoi bolnavii vor fi nevoiti, din nou, sa se descurce cum pot.

Publicat:29.03.2017, 13:35

Vasile Grubii a aflat despre faptul ca are tumoare pe intestin acum 2 ani. A suportat o interventie chirurgicala dificila, iar de atunci este nevoit sa poarte niste pungi speciale, unde ajung resturile din intestin. Problema este ca aceste consumabile sunt foarte scumpe, asa ca barbatul a incercat sa improvizeze. 

Vasile GRUBII, PACIENT: “Am incercat si sacose. Se intampla ca se sparg si te murdaresti." 

Din aceasta cauza, barbatul nu poate pleca la munca si este nevoit sa stea practic tot timpul acasa.

Vasile GRUBII, PACIENT: “Cam greu. Mai mult acasa stam. Am o gainusa, am gospodarie. “

Desi inca din 2013, acesti bolnavi trebuiau sa primeasca gratuit asemenea pungi, acest lucru s-a intamplat abia acum. Astazi, la Institutul Oncologic, ele au fost impartite pacientilor, in urma unei decizii luate de Ministerul Sanatatii. Banii, 8 milioane de lei, au fost oferiti de CNAM.

Problema pare ar fi rezolvata doar la prima vedere. In total, au fost aduse 170 de mii de pungi, iar fiecare bolnav va primi in jur de 100. Astfel, consumabilele le vor ajunge oamenilor pentru cel mult 4 luni. Apoi, acestia vor fi nevoiti, din nou, sa le cumpere, iar cei care nu au bani vor apela la metodele vechi.

Asta ar insemna un adevarat calvar pentru bolnavi. Simion Bocancea, de exemplu, care a fost operat acum 2 luni, spune ca atat timp cat se afla in spital primeste pungile gratuit. Altfel, nu stie cum si le-ar putea permite.  

Simion BOCANCEA, PACIENT: “Va inchipuiti 40-50 de lei pentru una...“

Nicolae PANZARI, SEF SECTIE PROCTOLOGIE INSTITUTUL ONCOLOGIC: “Se ia punga, se lipste in acest fel...” 

Pana acum doar pacientii internati, in stare grava, la Insitutul Oncologic primeau gratuit pungile. Altii le obtineau de la o fundatie de caritate din Moldova, dar in numar limitat.

Cele 170 de mii de pungi vor ajunge in spitalele raionale, iar bolnavii le vor primi de la medicii de familie. Anume ei vor decide numarul exact de consumabile care va ajunge la fiecare pacient, in functie de gravitatea starii acestuia.