Compania care va cauta petrol in Moldova crede ca in sudul Moldovei ar exista o suta milioane de barili de titei. Aceasta cantitate este consumata zilnic in toata lumea si valoreaza in jur de 5 miliarde de dolari.In urmatorii 10 ani, firma va explora un teritoriu de peste 12 mii de km patrati cu ajutorul unor tehnologii si radare performante.

Publicat:24.03.2017, 16:02

Lucrarile de exploarare urmeaza sa inceapa in acest an, iar daca 5 ani nu vor fi suficienti pentru cercetari, atunci termenul va fi prelungit cu inca cinci ani. Americanii vor cauta petrol si gaze cu ajutorul unor radare si tehnologii speciale fara ca sa sape pamantul. Totusi fermierii care vor fi afectati de lucrarile de explorare vor fi despagubiti daca vor suporta pierderi.

Zaza MAMULAISHVILI, PRESEDINTELE COMPANIEI FRONTERA RESOURCES CORPORATION: “Sa spunem ca pe acest hectar, fermierul creste grâu, noi calculam, care ar fi cea mai buna recolta istorica de pe acest hectar, calculam câte tone ar putea strânge acest fermier de pe hectar. Iar daca noi vom lucra pe acest hectar, în fiecare an o sa-i compensam pierderile cu un pret bun.”

Ulterior daca in urma cercetarilor vor fi descoperite zone unde este petrol sau gaz, zacamintele vor fi extrase prin forarea solului. Potrivit companiei in primii cinci ani 90 de procente dintre angajati vor fi moldoveni, iar 10 procente vor fi specialisti din Texas.

Zaza MAMULAISHVILI, PRESEDINTELE COMPANIEI FRONTERA RESOURCES CORPORATION: “Se va tine cont de abilitatile persoanei, dar ceea ce va pot garanta, este ca va fi un lucru platit cu mult mai bine decât un salariu mediu pe economie.”

Contractul de concesiune a fost semnat pe un termen de 50 de ani. Zacamintele gasite vor fi vandute si se va stabili o cota pe care firma o va ceda tarii noastre. Potrivit ministrului mediului, Valeriu Munteanu, tara noastra nu va avea nimic de pierdut in urma lucrarilor de explorare. Astfel vom afla daca exista gaz si petrol.

Compana americana, care va investi in Moldova pana la 100 de milioane de lei este specializata in exploararea zacamintelor de gaz si petrol in jurul marii Negre si a avut activitati similiare in Georgia, Ucraina si Romania.