Masterchef s-a mutat la Chisinau. O competitia intre bucatarii moldoveni, doar ca la scara mai mica, se da in aceste zile in capitala. 30 de tineri lupta pentru sansa de a fi instruiti de specialisti din Germania. Zece, cei mai buni participanti vor fi selectati de un juriu format tot din bucatari.

Publicat:15.02.2017, 16:09


Explozii de arome si culoare in bucataria in care gateau astazi cei 30 de bucatari. 

"Costita de porc cu sos dulce de fructe de padure si mere caramelizate."

"Pentru a rumeni (carnea- n.r.) am luat folia de aluminiu si am pus sosul de portocale cu miere."

Competitia este stransa.  Ecaterina Ciurenco, este bucatareasa la o gradinita din regiunea transnistrana si vrea neaparat sa ajunga in Germania. Ea vrea sa  puna pe mesele copiilor delicii inspirate de la straini. Pana atunci ne destainuie un secret culinar.

Ecaterina CIURENCO, BUCATAREASA: "În cazul prajiturilor trebuie sa cunosti regulile. Sa nu deschizi cuptorul când foietajul se coace, întrucât nu va mai fi la fel de pufos."

Inainte de a fi selectati pentru cursurile din Germania, bucatarii au invatat mai multe secrete din bucatarie, iar cateva ni le-au vandut si noua.

“Tigaia trebuie sa fie încinsa, atunci când se aseaza carnea. În asa fel, carnea va râmâne zemoasa.“

“Sosul de visina il pregatim in felul urmator. Punem intr-o cratita zahar , vin, amidon, punem la foc, dupa care se raceste. Visina o punem mai apoi.”

Cea care i-a ghidat pe bucatari de-a lungul probelor este Varvara Rosca. Femeia tine cont, mai cu seama, de proportii.

Varvara ROSCA, MAISTRU: “Nu se da abuz de verdeata, nu se da abuz de verdura.”

Competitia de astazi a fost una de proba. Adevarata batalie se va da in zilele urmatoare, atunci cand va avea loc etapa finala si vor fi alesi castigatorii. Chiar si asa, nici astazi juratii nu au fost mai indulgenti.

“Din punct de vedere gustativ este moderat de dulce, insa cred ca oul nu a fost bine batut si nu a facut spuma care trebuie sa fie fixa.”

Programul de instruire al bucatarilor este finantat de Comisia Europeana si are un buget de 150 de mii de dolari.

Sergiu HAREA, PRESEDINTELE CAMEREI DE COMERT SI INDUSTRIE: “Scopul ca ei intre ei sa comunice, sa preia experienta europeana, cele mai noi lucruri siulterior sa le implementeze in Moldova. Totodata, antreprenorii sa initieze in comun afaceri.“ 

Cei zece castigatori ar urma sa plece luni in Germania. Acolo vor sta 5 zile, timp in care vor fi instruiti de maestri bucatari.