Profesori straini pentru medicii de la noi. Astazi ei au invatat cum sa intervina rapid in cazul unor persoane care au suferit traumate in acidente, cutremure sau alte calamitati naturale. Doctorii au exersat pe manechine, dar sunt siguri ca vor face fata si in cazul unor situatii reale. Cursul face parte dintr-un program international, implementat anterior in peste 60 de tari.
Dupa scenariu, Elena a primit un pacient care a nimerit intr-un accident grav si a suferit o trauma, din cauza careia nu mai poate respira. Medicii au invatat cum sa intervina rapid, dar si eficient in situatii de urgenta, atunci cand pacientii se afla intre viata si moarte. Au fost ghidati de specialisti straini.
Desi au experimentat pe manechine, medicii sunt siguri ca vor putea sa repete procedurile in cazuri reale. Practicile insusite fac parte dintr-un program international de instruire in domeniul suportului vital avansat in traume. Timp de 5 zile, 17 medici de la noi au facut cursuri in Marea Britanie, iar 4 dintre ei au fost acreditati pentru a-si putea instrui colegii de breasla.
Specialistii spun ca multe dintre tehnicile invatate astazi le sunt cunoscute, insa cursul le ofera informatii noi despre interventiile in cazul pacientilor aflati in stare critica. Pan acum de acest program de instruire au beneficiat medici din peste 60 de tari.
Instruirea unui specialist costa in jur de o mie de dolari. Cu ajutorul Ambasadei Marii Britanii la Chisinau, dar si a guvernului elvetian, medicii nostri au putut sa studieze gratuit. Se estimeaza ca dupa acest program de instruire, nivelul mortalitatii in cazul persoanelor cu traume grave se va reduce cu aproape 50 la suta.