A fost o noapte alba, dar si violenta la Bucuresti. Cea mai mare manifestatie din capitala romana din ultimii 25 de ani, la care au participat in jur de o suta de mii de oameni s-a incheiat cu ciocniri intre politie si protestatari. Cativa indivizi agresivi au aruncat in jandarmi cu sticle incendiare, petarde si torte. Peste 80 de persoane au fost retinute, iar alte cateva ranite. Oamenii au iesit in strada pentru a cere retragerea ordonantelor de urgenta adoptate de Guvernul roman.

Publicat:02.02.2017, 14:52


Piata Victoriei din Bucuresti a devenit aseara, dupa ora 22 un teatru de razboi. Un grup de protestatari a inceput sa arunce in jandarmi cu petarde, fumigene, sticle si pietre. 

Oamenii legii, la randul lor, au format cordoane si au folosit gaze lacrimogene. La un moment dat, fortele de ordine au intrat in multime si au incercat sa-i disperseze pe protestatarii agresivi.

Furiosi, indivizii au incendiat mai multe pubele de gunoi, dar si un panou publicitar. A fost nevoie de interventia pompierilor. Conflictul a durat aproximativ doua ore si, putin dupa miezul noptii, oamenii legii au reusit sa calmeze spiritele. Aproape 80 de indivizi au fost retinuti de politie. In jur de sapte persoane, printre care si 4 jandarmi au fost raniti. 

Klaus IOHANNIS, PRESEDINTELE ROMANIEI: “A fost evident ca acesti demonstranti violenti...”

Inainte ca situatia sa scape de sub control, s-a manifestat pasnic. Si a fost cel mai mare protest din ultimii 25 de ani din Bucuresti. Peste 100 de mii de oameni au iesit in strada si au scandat lozinci impotriva Guvernului.

Protestatarii au scandat ore bune. Statiile de metrou din Piata Victoriei au devenit atat de aglomerate incat oamenii care continuau sa soseasca la protest in fata Guvernului, abia daca mai puteau sa urce scarile din subteran. 

Aproape inca o suta de mii de oameni au protestat si in alte mari orase al Romaniei. Oamenii au marsaluit ca sa isi exprime nemultumirile fata de Guvern, care acum o zi a adoptat ordonanta de urgenta ce aduce modificari Codului Penal.

Situatia din Romania a fost discutata si in Parlamentul European, care a facut apel catre Guvernul de la Bucuresti sa renunte la decizia luata. Numerosi oficiali europeni au spus ca urmaresc cu ingrijorare evenimentele din ultimele zile din Romania. 

Martin SCHAEFER, PURT. DE CUVANT MIN. GERMAN DE EXTERNE: ”Prin aceste decizii, guvernul român a ignorat preocuparile venite din partea presedintelui si a populatiei. Noi privim cu îngrijorare aceste evolutii.”

Intre timp, liderii Partidului Social Democrat, care se afla la guvernare s-au reunit astazi intr-o sedinta pentru a discuta ce solutie trebuie sa adopte pentru a pune capat crizei care a scos oamenii in strada.

Marti seara, Guvernul roman a adoptat ordonanta de urgenta privind modificarea codului penal si a proiectului de lege care vizeaza gratierea, masuri ce au generat proteste in intreaga Romanie.