O lectie publica de romana. De asta au avut parte toti cei care au mers astazi la facultatea de litere de la Universitatea de Stat. Evenimentul, abia de a adunat 50 de oameni interesati de gramatica. Chiar si asa, cei veniti spun ca ora a meritat si au mers acasa cu tema invatata.
Este week-end-ul culturii, asa ca municipalitatea s-a gandit ca moldovenilor nu le-ar strica o doza in plus de cunostinte.
"Am venit sa vad care este stacheta pusa de doamana profesoara in raport cu auditoriul."
"Iata de exemplu multe lucruri intuitive le formam corect, dar acum am inteles din ce considerente le scrim."
Multi dintre cei care au venit la lectia de romana stiu gramatica, dar au decis astazi sa-si perfectioneze cunostintele.
"Sunt interesat sa imi perfectionez sistematic limba romana si cred ca am capacitati inalte."
"Eu de obicei nu admit foarte multe greseli, dar as vrea sa aflu si ceilalti cum interpreteaza anumite lucruri. Fiindca romana e foarte interpretativa. In spatele fiecarui cuvant se poate afla un alt sens sau chiar o alta poveste."
Madalina este in clasa intai si a venit la lectia deschisa impreuna cu mama sa.
Madalina, ELEVA: "E diferit de scoala, bancile, locul e mai mare, decat clasa unde se fac lectiile. - E mult mai impunator asa? - Da."
"M-am gandit sa ii arat ce inseamna o aula a universitatii, cum arata bancile, ce inseamna o lectie altfel decat la facultate."
60 de minute au fost prea putine pentru a trece prin toata gramatica limbii romane, asa ca elevii au primit si tema pentru acasa.
"Imi amintesc cazurile substantivului pentru ca chiar le-am uitat si imi este rusine de asta."
"Substantivele care sunt formate pe teritoriul Moldovei, se articuleaza la sfarsit, iar cele straine – i s epune articolul la inceput. De exemplu – Maria – Mariei, iar Gaby - lui Gaby."
Alexandra GHERASIM, DOCTOR CONFERENTIAR FACULTATEA DE LITERE, USM: "Cei mai interesati sa invete ceva nou sunt cei care trenuie sa aplice regulile pe care le invata si in cazul in care nu le cunosc – cauta raspupnsuri."
Deja de trei ani pe 15 ianuarie, ziua cand s-a nascut poetul Mihai Eminescu, in Moldova este marcata Ziua Culturii.
Lucia CULEV, SEF DIRECTIA CULTURA, CHISINAU: "Ziua culturii pornind de la Eminescu, stim ca Eminescu a fost un pedant, un om care a stiut sa scrie corect sa vorbeasca corect."
Maine va fi o zi plina. Dimineata va incepe cu depuneri de flori la bustul lui Eminescu, pentru ca la ora 12, directia Cultura a Primariei sa-si deschida usile pentru toti cei care vor sa discute cu mai multi interpreti si dansatori si sa-i vada la repetii.