Linkuri accesibilitate

Viitorul unui fost premier (Jurnal de Chișinău, newsmaker.md)


Miniștri în vizorul ziariștilor de investigație (rise.md).

Mai multe publicații de la Chișinău scriu despre retragerea fostului premier din rândurile Partidului liberal-democrat. Analistul politic Anatol Țăranu, citat într-un material din Jurnal de Chișinău, crede că plecarea lui Leancă știrbește mult din imaginea PLDM-ului, dar, continuă acesta, nu comportă valențe fatale. În opinia analistului, ar fi fost cazul ca Leancă să își continue activitatea în cadrul PLDM, pentru a duce la sfârșit ideile sale reformatoare, conchide autorul.

Autoarea materialului, Svetlana Corobceanu, i-a solicitat o opinie și comentatorului Nicolae Osmochescu. Acesta susține că plecarea lui Leancă era previzibilă, iar partidul din care a făcut parte nu are decât de pierdut din această mișcare. Referindu-se la viitorul politic al fostului premier, Nicolae Osmochescu susține că lui Iurie Leancă îi va fi mult mai dificil să ridice un partid decât să adere la unul de dreapta deja existent.

Și jurnaliștii de le portalul Newsmaker.md au căutat să afle cum văd observatorii de la Chișinău plecarea lui Leancă din partid și intenția acestuia de a forma unul al său. Analistul politic Arcadie Barbăroșie, citat de publicație, crede că există riscul ca nu doar PLDM-ul să piardă din electorat, dar și Partidul Democrat, întrucât, așa cum observă analistul, există un segment larg de alegători dezamăgiți de faptul că cele trei partide nu au putut să cadă de acord asupra formării unei coaliții.

Editorialistul Vasile Gârneț scrie în Ziarul Național că după prima vizită oficială a președintelui român la Chișinău a rămas cu impresia că acesta înţelege perfect cât de mult au fost înşelate aşteptările basarabenilor de actualii guvernanţi, care, așa cum observă autorul, recurg la viclenii pentru a nu scoate justiţia din colaps. Klaus Iohannis a pomenit și despre unire, însă altfel, observă editorialistul. Acesta a vorbit despre lupta împotriva corupției, marea problemă în R. Moldova – domeniu în care România, propune un model irezistibil. În al doilea rând, scrie Vasile Gârneț, Iohannis s-a referit la vecinătatea estică a R. Moldova şi a României, ferindu-se de formulări decisive, care să ofere Rusiei pretexte pentru interpretări, încheie autorul.

Portalul rise.md publică o investigaţie despre afacerile şi casele de milioane ce aparţin noilor miniştri din guvernul Gaburici. Jurnaliştii scriu că proaspăta ministră a muncii, Ruxanda Glavan, locuieşte împreună cu soţul ei, vice-guvernatorul Băncii Naţionale într-o vilă de lux estimată la 9 milioane de lei. Tot ea, se menţionează în articol, este acţionar unic al unei companii (Glavirux SRL) care a încheiat în ultimii doi ani peste 60 de contracte de achiziții cu statul, oferind aparataj și dispozitive medicale instituțiilor medico-sanitare din Republica Moldova.

Un alt ministru în vizorul jurnaliştilor de investigaţie este cel de la sănătate, Mircea Buga, care a fost, în ultimii șase ani, director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Reporterii RISE scriu că soţia sa este fondatoarea unei companii care s-a intersectat de mai multe ori cu CNAM chiar în perioada în care actualul ministru deținea funcția de director general. Mai exact, aceasta a figurat în repetate rânduri printre instituțiile farmaceutice contractate de către CNAM pentru eliberarea medicamentelor compensate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG