Guvernatorul BNM dezvăluie CÂȚI BANI s-au FURAT de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank
Suma brută a pierderilor suportate de Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, urmare a acordării creditelor neperformante, este de circa 13,3 miliarde de lei, susține guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu.
În cadrul audierilor care au loc în aceste momente în Parament pe marginea situației din sistemul bancar, Drăguțanu a ținut să precizeze că, dacă sunt luate în calcul gajurile depuse, posibilele recalculări și alte tipuri de recuperări care sunt posibile, cifra pierderilor se reduce până la nouă miliarde de lei sau 450 de milioane de euro.
„Deci, nu este vorba despre un miliard de euro, ci despre 450 de milioane. O cifră mare, dar trebuie să țineți cont și de altceva. Profiturile Băncii de Economii sunt în scădere încă din 2007 și asta pentru că au fost făcute provizioane mari pentru a asigura creditele neperformante. Credite neperformante au existat și atunci, și în 2013, când a fost schimbată administrația băncii, și după 2013”, a explicat Drăguțanu.
Guvernatorul BNM afirmă că a deținut de demult informația prezentată de compania „Kroll” și nu a ținut-o sub masă, dar a informat despre această situație și președintele republicii, și pe prim-ministru, și pe președinte Comisiei Naționale a Pieței Financiare.
„Pot să vă asigur de un lucru, introducerea administrării speciale în aceste bănci a permis salvarea a 2,7 miliarde de lei pe care i-am găsit în aceste bănci la momentul introducerii administrării. Acum, pot să vă asigur că bani de la aceste bănci nu se mai fură, pentru că aceste instituții bancare nu mai au dreptul de a acorda credite și de a face depuneri interbancare”, a mai spus Drăguțanu.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”