Linkuri accesibilitate

Un sirian suspectat de terorism a fost arestat la Leipzig


Polițiști germani ies dintr-un complex de apartamente la Pausdorf, Leipzig, 10 octombrie 2016
Polițiști germani ies dintr-un complex de apartamente la Pausdorf, Leipzig, 10 octombrie 2016

Se bănuiește că Jaber Al-Bakr a avut contacte cu gruparea Statul Islamic.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct

Şefa guvernului german, Angela Merkel, a mulţumit unui refugiat sirian din Leipzig care a facilitat prinderea prezumtivului terorist, Jaber Al-Bakr. Potrivit poliţiei saxone, sirianul care a informat poliţia a fost abordat ieri de către Al-Bakr în gara din Leipzig, rugîndu-l să-l primească în locuinţa sa.

Jaber Al-Bakr, în vîrstă de 22 de ani, a reuşit sîmbătă să fugă din Chemnitz, înaintea unei intervenţii a poliţiei. Din informaţiile serviciilor secrete poliţia avea date certe că refugiatul sirian pregăteşte un atentat. În locuinţa sirianului, stabilit la Chemnitz, forţele de intervenţie au descoperit material exploziv. Suspectul a sosit anul trecut în Germania, unde a obţinut statutul de azilant cu dreptul de şedere limitat la trei ani. Concetăţeanul său din Leipzig, care anunţase poliţia, l-a imobilizat pe prezumtivul terorist care a fost arestat şi care în cursul acestei zile a fost interogat de procurori din cadrul Procuraturii Federale din Karlsruhe.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc la prînz, ministrul de interne al landului estic Saxonia, Markus Ulbig, şi şeful Oficiului pentru Combaterea Criminalităţii (Landeskriminalamt) din Dresda, capitala saxonă, Jörg Michaelis, au descris în linii mari acţiunile poliţiei din Chemnitz şi Leipzig. Cei doi, însă, nu au oferit prea multe detalii, justificînd asta prin faptul că anumite informaţii ar putea afecta cercetările. Fără a confirma unele speculaţii ale presei, Michaelis a spus doar că se crede că „din contextul stabilit” se poate deduce că sirianul a avut contacte cu miliţiile teroriste ale aşa numitului „Stat Islamic” (IS).

Intervenţia poliţiei din Chemnitz a avut loc, pentru că existau indicii pentru un iminent atentat. În cursul conferinţei de presă s-a confirmat că un al doilea suspect se află în arest. Alte două persoane reţinute la Chemnitz au fost eliberate, pentru că s-a dovedit că nu au avut nicio legătură cu planurile prezumtivului terorist, Jaber Al-Bakr.

La acţiunile informative şi operative au participat peste 700 de persoane: poliţişti, forţe speciale şi lucrători ai serviciilor secrete. Ministrul federal de interne a declarat la Berlin că din acest caz se poete deduce „o paralelă între atentatele teroriste din Paris şi Bruxelles”.

XS
SM
MD
LG