Ca suntem saraci o stim, o simtim pe pielea noastra, dar ne-o demonstreaza si cifrele. Dupa furtul din sistemul bancar, anul trecut s-a marit numarul oamenilor care traiesc la limita saraciei. Sunt concluziile unui raport al Bancii Mondiale. Expertii spun ca in continuare cheltuim mai mult decat producem. Iar din cauza stoparii finantarii externe, dar si a reducerii remitentelor avem o crestere economica foarte slaba.

Publicat:05.10.2016, 13:36

Marcel CHISTRUGA, EXPERT ECONOMIC, BANCA MONDIALA: “A crescut rata saraciei, dar a crescut mai putin decat ne-am asteptat. Deoarece situatia la nivel economic vorba remiteri inflatia mai mare, dar din cauza ca avem un an agricol mai bun, iar saracii sunt mai mult in zonele rurale, acest lucru a permis sa contracareze fenomenul.”

Cu alte cuvinte, anul rodnic a mai redus putin din saracie. Chiar si asa numarul saracilor ramane in continuare foarte mare. Astfel, rata saraciei in 2015 a ajuns la 41 la suta, in comparatie cu 2014 cand a fost de 40 la suta.

Expertii spun ca si in primul semestru al anului 2016, nivelul saraciei a fost la cote maxime. Cea mai mare problema ramane coruptia si salariile in plic. In acest an expertii prognozeaza o crestere a PIB-ului de 2,2 procente. 

Expertii sustin ca Banca Mondiala va relua finantarea doar dupa ce tara noastra va semna un acord cu FMI. In caz contrar cele 45 de milioane de la Banca nu vor mai ajunge, iar in buget se va forma o gaura.  

Cat tine de decizia Guvernului de a pune in carca cetatenilor miliardul furat, Ruslan PIONTKIVSCKY considera ca aceasta este solutie la aceasta etapa.

Daca guvernul va continua implementarea reformelor in domeniul fiscal, educational, totodata optimizand la maxim cheltuielile o situatie mai buna am putea avea tocmai in 2018, atunci expertii prognozeaza o crestere a  PIB-ului cu 3,3 la suta.