Originalitatea este ceea ce ii face pe oameni sa se remarce. O tanara din orasul Chisinau, a reusit sa reinvie dragostea fata de arta. Timp de un an tanara a reusit sa fotografieze o suta de usi vechi, iar astazi a organizat o expozitie unde a prezentat cele mai reusite poze.
Ana Dabija este o tanara pasionata de frumos, iar acum un an, a fost impresionata de usile vechi ale cladirilor din capitala, pe care le-a fotografiat.
Ana DABIJA: “Initial eram pasionata de arhitectura orasului indeosebi de cladirile istorice ale Chisinaului. Apoi, am inceput sa observ ca si usile sunt elemente importante ale patrimoniului.”
Tanara a fotografiat usile cladirilor vechi iar pozele au ajuns pe blogul ei personal. Ulterior a creat si o aplicatie, cu ajutorul careia cele 100 de usi pot fi gasite.
Ana DABIJA: “Este o harta a usilor vechi. Acolo incerc sa le pun intr-o ordine mai clara, cu poze, cu toate.”
“Imi aduc aminte de copilarie, de anii care au fost in trecut, de case. Stiti acum sunt toate la fel, iar in fotografiile astea fiecare usa are inima ei. E placut sa te uiti si sa-ti amintesti de asa lucruri.”
“Prima data vad asa o expozitie. Nimeni nu a atras atentia la aceste usi care pot fi considerate niste bijuterii, si vedem ca fiecare din ele au un istoric si un specific separat.Felicitari pentru Anetta care a incercat sa atraga atentia asupra partii istorice a orasului, care de fapt este mai mult uitata.”
Monica BABUC, MINISTRUL CULTURII: “usile sunt parte din acest patrimoniu, si cele care atrag atentia la starea de lucruri a edificiilor noastre, la modul in care stim sa ne oprim si sa le admiram.”
Ana nu-si aminteste care a fost prima usa pe care a fotografiat-o, dar are cateva care au impresionato.
“O usa a cladirii de pe strada Galbena doi, cand m-am apropiat mai mult de usa am observat ca este inscriptia cutiei postale. Am vazut ca este unica pe care e scris in limba germana, si asta m-a impresionat foarte mult.”
“O alta usa care m-a impresionat si continua sa o faca, este usa vilei urbare Hertza, fostul muzeu de arte. Pe mine m-a impresionat stilul usii care este intr-o perfecta armonie cu arhitectura cladirii si are elemente mai deosebite din perioada secolului XIX.”
Ana nu a putut trece cu vederea nici peste usile teatrului Alexei Mateevici.
Ana DABIJA: “Chiar daca imobilul este construit la sfirsitul secolului XIX,dar dupa stil usile sunt din perioada interbelica pentru ca au elemente ale stiluilui arhitectural neoromanesc.”
Ana spune ca va continua sa fotografieze usile cladirilor din capitala, iar ulterior le va clasifica dupa stil.
“Este foarte important sa le observam, sa invatam sa le citim si sa le punem in valoare”