Un alt erou pe care vrem sa-l cunosti astazi este Eugenia Halus. Acum 27 de ani ea a fondat liceul cu predare in limba romana din Rabnita si de atunci il conduce. In stanga Nistrului fiecare cuvant rostit in romana este o lupta castigata, iar fiecare zi de liniste - o victorie. Profesoara de istorie, Eugenia Halus ne inspira sa pastram in suflet limba romana si tricolorul si sa ne scriem singuri istoria. Un presedinte de tara ar trebui sa invete de la ea ce inseamna curajul, demnitatea si patriotismul.
De 17 ani avem curaj sa spunem lucrurilor pe nume si sa cautam adevarul, iar asta am invatat-o de la eroii nostri. Eugenia Halus este de 27 de ani director al Liceului cu predare in limba romana din Rabnita. In stanga Nistrului fiecare cuvant rostit in romana este o lupta castigata, iar fiecare zi de liniste – o victorie. Profesoara de istorie, Eugenia Halus ne inspira sa pastram in suflet limba romana si tricolorul si sa ne scriem singuri istoria. Un presedinte de tara ar trebui sa invete de la ea ce inseamna curajul, demnitatea si patriotismul.
Alina invata limba romana la Liceul Evrika din Rabnita. Ne-a spus aceasta poezie, insa nu in oras. Si asta pentru ca autoritatile din regiune ne-au interzis accesul cand am incercat sa mergem acolo. Cu aceste provocari cei din Rabnita traiesc in fiecare zi.
Eugenia HALUS, DIRECTOR LICEUL EVRIKA, RÂBNITA: ”Cum traim? Traim mai rau si mai greu decat pe partea dreapta a Nistrului.”
Durerea cea mare pentru elevii si profesorii din Rabnita este ca nu au inca un sediu propriu, iar doamna director a fost nevoita sa se descurce cu propriile puteri.
Eugenia HALUS, DIRECTOR LICEUL EVRIKA, RÂBNITA: ”Am inceput sa invatam intr-o gradinita, am invatat in scoala internat, militie, 3 scoli ruse, am invatat intr-o incapere inchiriata din oras, copiii practic pana in 2004 se intalneau doar la primul sunet si la ultimul sunet impreuna/ frati surori – unul invata intr-un capat al orasului, altul- invata in alt capat al orasului”
Limba romana este parca mai pretuita la Rabnita, poate tocmai pentru ca atat de rar auzi pe cineva rostind-o...
Alina BALABAN, ELEVA IN CLASA A XI-A, LICEUL EVRIKA, RABNITA: ”Au fost cazuri cand rusii se uitau la noi straniu si ne vorbeau urat pe la spate. Dar nu ma afecteaza acest lucru. Daca nu exista liceul cu predare in Rabnita aveam sa invat sau la Rezina sau la Chisinau”
Diana STRAH, ELEVA IN CLASA A XI-A, LICEUL EVRIKA, RABNITA: ”Limba romana este aceeasi mama pentru ca doar in romana ma pot exprima foarte bine. Ma pot intelege cu cei din jur. Chiar daca traiesc in Rabnita, unii oameni cunosc aceasta limba, insa nu vor sa o vorbeasca,eu ma simt mandra ca o vorbesc si iesind si in oras cu prietenii vorbesc in romana, chiar daca altii se uita chioras la noi”
Alexandru NEGREAN, ELEV CLASA A XI-A, LICEUL EVRIKA, RABNITA: ”Ma mandresc ca vorbesc limba romana. Cunosc prietenii, ies la o vorba cu prietenii, ma roaga sa ii invat cuvinte in romana, ma invata cuvinte in romana, insa nu toti.”
Alexandru SAVIN, ELEV CLASA A XI-A, LICEUL EVRIKA, RABNITA: ”Sunt multumit ca invat aceasta limba, este graiul meu natal, in el cel m bine pot sa-mi exprim durerea ce am in suflet. In aceasta scoala si mamica mea a invatat, eu si sora mea care e la gradinita tot aici va invata.”
Acesti copii au unde isi invata limba datorita Eugeniei Halus, care, impreuna cu un grup de profesori si parinti, a fondat inca in 1989 liceul din oras. De atunci este director al institutiei.
Eugenia HALUS, DIRECTOR LICEUL EVRIKA, RÂBNITA: ”Avem 27 de ani. Suntem mai mari cu 2 ani decat tara.”
In ”89, pe fundalul miscarii de eliberare nationala, 46 de copii au inceput la 1 septembrie sa invete limba romana la noul liceu din Rabnita.
Eugenia HALUS, DIRECTOR LICEUL EVRIKA, RÂBNITA: ”Nu erau abeceadre, cumparam ziare, copertam alfabetul, eram insetati de grai matern si asa a luat fiinta institutia noastra”
Dupa ce liceul a obtinut un sediu, finantat de ministerul Educatiei, in iulie 2004, odata cu inchiderea mai multor scoli cu predare in grafie latina din stanga Nistrului, militia transnistreana a patruns cu forta in cladire.
Eugenia HALUS, DIRECTOR LICEUL EVRIKA, RÂBNITA: ”O zi foarte trista. In ziua respectiva miliotienii imbracati in haine civile au spart usa, i-au inchis pe parinti, copiii fugariti acasa, sediul inconjurat cu panglica ca e zona de pericol. Si asa am fost lipsiti de sediu./8 parinti au stat la inchisoare vreo 7 zile, nu i-a scos nimeni pana nu au stat totimul care li s-a dat.”
Printre cei inchisi a fost si sotul directoarei.
Igor SMIRNOV, LIDER TRANSNISTREAN: “Nu exista nici o problema cu scolile, este doar un joc politic al guvernarii de la Chisinau, in legatura cu apropiatele alegeri din Moldova."
Eugenia HALUS, DIRECTOR LICEUL EVRIKA, RÂBNITA: ”Motivul era trecerea la grafia chirilica, trecerea sub jurisdictia ministerului de la tiraspol. motivul era ca noi incalcam legea despre limbi. ca nu avem dreptul sa invatam in grafia latina, limba romana”
Presiunile au continuat si dupa 2004.
Eugenia HALUS, DIRECTOR LICEUL EVRIKA, RÂBNITA: „Tot timpul am fost impusi sa trecem la grafia chirilica si jurisdictia tiraspolului. Noi nu de aceea am inceput sa studiem limba materna ca sa ne schimbam pozitia de fiecare data la cerinta Tiraspolului. Grafia latina, limba romana, dragostea de neam de tara de limba a facut ca autoritatile locale sa aiba pe parcursul acestei perioada o atitudine foarte dusmanoasa fata de noi pana in prezent”
Cu dreptatea de partea lor, profesorii de la Liceul din Rabnita au ajuns si la CEDO, care, in 2010 a condamnat Federatia Rusa pentru incalcarea dreptului la educatie si a obligat Moscova sa plateasca despagubiri de peste un milion de euro. Asta nu s-a intamplat insa si, culmea, de atunci elevii si profesorii din Rabnita nu si-au primit cladirea inapoi.
Eugenia HALUS, DIRECTOR LICEUL EVRIKA, RÂBNITA: ”Incepand cu 2004 noi invatam in sediul unei gradinite care apartine uzinei metalurgice, in baza unui contract de chirie care se reinnoieste dupa fiecare an. sediul la care au fost valorificate milioane de lei astazi este intr-o situatie deplorabila, noi il pazim sa nu fure usile."
Speranta STATE, REPORTER PRO TV: ”In stanga Nistrului exista acum 8 scoli cu predare in limba romana, insa numarul elevilor scade in fiecare an. Doar in liceul din Rabnita acesta s-a redus in ultimii 10 ani de aproape 8 ori.”
Eugenia HALUS, DIRECTOR LICEUL EVRIKA, RÂBNITA: ”In Rabnita sunt moldoveni dar multi dintre ei isi dau copiii la scoli ruse, ca sa nu aiba probleme...„
Tatiana SCRIPNIC, INVATATOR CLASE PRIMARE: ”Intimidarile la care am fost supusi este si cauza ca avem mult prea putini copii la liceu/ma inchin in fata parintilor care au indrazneala curaj d a-si inscrie copiii la noi al liceu, asta tot e un act de eroism.”
In ciuda eforturilor depuse de director, elevii de la Rabnita nu pot profita insa de toate benficiile pe care le au copiii din tara.
Eugenia HALUS, DIRECTOR LICEUL EVRIKA, RÂBNITA: ”Noi nu avem dreptul de a trece peste vama, prin vama, nu avem dreptul pt ca nu suntem acreditati, desi avem inregistrare la tiraspol. Nu avem dreptul sa trecem absolut nimic. Nici produse alimentare, nici carti, nici manuale, nici presa periodica. In Rabnita nu vine presa pedagogica, totul este interzis si cu foarte mari restrictii."
Ala MARZA, PROFESOR LIMBA SI LT. ROMANA: ”Pentru un profesor de limba sa lucreze cu elevi care nu pot viziona emisiuni tv, stiri, spectacole, un film in romana e mai greu decat un profesor din Chisinau, dar rezolvam problema, deseori avem un autobuz, mergem la spectacole in chisinau, participam la festivaluri.”
Eugenia Halus le da insa putere acestor profesori si ii mentine uniti in fata greutatilor. Asa se face, ca in aproape 30 de ani, in scoala au ramas cam aceiasi 24 de invatatori. Elevii de la liceu nu cunosc insa ce drum lung si chinuitor fac manualele de limba romana care le sunt aduse pe masa.
Eugenia HALUS, DIRECTOR LICEUL EVRIKA, RÂBNITA: "Noi ne straduim elevii sa nu simta acele probleme, noi maturii trebuie sa ne straduim sa le facem conditii. //dupa ce absolvesc liceul, dar absolvesc 100%, cu succes isi fac studiile in Moldova si Romania. -se mai intorc dupa asta in Rabnita? - Foarte rar. Avem un caz, doua. Pentru stiu ca nu au la ce se intoarce.”
Speranta STATE, REPORTER PRO TV: ”La 25 de ani de independenta, nu putem ajunge liber la Rabnita, fara a trece de asa-numita vama transnistreana. Nici cei din oras nu pot veni la Chisinau fara a trece controale. Acest rau desparte o tara, iar acest pod al trebui sa apropie cele 2 maluri, placile de beton insa si militienii nu le permit moldovenilor sa se simta liberi in tara lor.”
Ala MARZA, PROFESOR LIMBA SI LT. ROMANA: ”E chiar o umilinta si o injosire sa trecem de fiece data peste o vama. Ce fel de independenta daca noi suntem nevoiti sa trecem peste vama? Ma duc cu elevii la spectacol care incepe la 6 la chisinau, ma intorc la 12 noapte. De fiecare data la vama mi se spune: de unde veniti?”
Eugenia HALUS, DIRECTOR LICEUL EVRIKA, RÂBNITA: ”Sunt in Rabnita din 1980, de atunci vad Nistrul ca un rau care uneste aceste 2 maluri, dar realitate este ca el le desparte.„
Fiecare zi linistita in stanga Nistrului este ca o batalie castigata pentru cei care simt romaneste, iar astfel de oameni sunt pentru noi toti un exemplu de rezistenta si demnitate.
Eugenia HALUS, DIRECTOR LICEUL EVRIKA, RÂBNITA: ”1 septembrie, 31 mai. Primul sunet, ultimul sunet, numaidecat dimineata pana a veni la careul festiv sunt asteptata de organele de drept din oras cu atentionarea ca nu avem dreptul sa arboram imnul, drapelul, ne pandesc, pana la urma noi onoram simbolurile statului, in mod normal, altfel nu se poate. Orice om care isi iubeste tara, limba neamul, ce este mai sfant pt un cetaten decat simbolurile statului, drapelul. Scolile din reginune intoneaza imnul regional. Noi nici nu-l stim, nici nu l-am auzit, nici nu vreau sa-l stiu. La noi rasuna imnul de stat al RM. -Este acesta un act de curaj? Cred ca da. E un act de curaj, de demnitate. Este un act cetatenesc.”
Cum reusesc profesorii din stanga Nistrului sa faca fata tuturor actiunilor sfidatoare ale regimului de la Tiraspol? Au parte de un lider care ii indruma.
Eugenia HALUS, DIRECTOR LICEUL EVRIKA, RÂBNITA: "Deseori ma gandesc ca am un inger pazitor, ca este Dumnezeu, pentru ca pe parcursul acestor ani, am fost maltratata mult, dar intotdeauna venea un curaj de undeva si venea o demnitatea, niciodata nu m-am lasat ingenuncheata, cu ce ma mandresc e ca nu ne-am aplecat capul in fata lor, n-am ingenuncheat in fata lor, n-am fost de acord cu ceea ce e strain pentru noi. Mereu Dumnezeu mi-a dat un curaj, stiam ce sa raspund, stiam cum sa-mi argumentez gandul, cuvantul. Dupa atatia ani, am si o imunitate”
De la Eugenia Halus un presedinte ar putea sa invete sa nu-si plece fruntea in fata provocarilor, sa pastreze valorile, sa aiba curaj si demnitate, sa spuna lucrurilor pe nume si sa ne uneasca.
Eugenia HALUS, DIRECTOR LICEUL EVRIKA, RÂBNITA: ”Traim cu speranta si gandul ca vom ajunge sa fim o tara integra, sa fim un neam sa nu fim dispersati de Nistru."