Datele au fost făcute publice de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cu prilejul Zilei Mondiale pentru Securitate şi Sănătate la Locul de Muncă, care este marcată la 28 aprilie.
Dumitru Stăvilă, directorul Inspectoratului de Stat al Muncii, a menționat că din anul 2007 până în prezent se observă o tendință de stabilizare și o descreștere ușoară a numărului accidentelor de muncă.
Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a subliniat că indicii maladiilor profesionale sunt mici nu din cauza că avem condiții de muncă bune, ci din cauza sistemelor învechite de diagnosticare a lor.
,,Suntem convinși că acest fenomen ia amploare la noi în țară din cauza finanțării insuficiente la dotarea laboratoarelor sanitare cu aparataj modern, dar și a insuficienței de acte normative care ar permite evidențierea, cercetarea operativă și aplicarea programelor de remediere a stării sănătății lucrătorilor”, a accentuat liderul sindical.
Sindicaliștii pledează pentru dezvoltarea mecanismelor de prevenire a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, îmbunătățirea condițiilor de muncă la întreprinderile din țară, crearea Comitetelor pentru SSM la întreprinderi, respectarea normelor internaționale și naționale de către angajatori în domeniul dat, implementarea Sistemelor de gestionare a SSM de nivel naţional.Organizația Internaționala a Muncii estimează că anual aproximativ 2.3 milioane de lucrători mor din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale. Din acestea, peste 350 mii de decese sunt de pe urma accidentelor de muncă fatale; aproape 2 milioane - în urma bolilor profesionale fatale, iar peste 313 milioane de lucrători sunt implicați în accidente de muncă nefatale.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.