Linkuri accesibilitate

Ultimele știri de pe frontul referendumului de demitere a primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă


Protest împotriva lui Dorin Chirtoacă, Chișinău, 9 iunie 2016
Protest împotriva lui Dorin Chirtoacă, Chișinău, 9 iunie 2016

Un referendum nu poate avea loc cu patru luni înainte de alegeri sau cu patru luni după.

Un grup de inițiativă, constituit din membri ai societății civile și mai multe partide din Consiliul Municipal Chișinău, au anunțat vineri că vor porni procedura de demitere a edilului capitalei printr-un referendum local, fiind nemulțumiți de corupția din primărie, spun ei. Cea mai apropiată șansă a organizatorilor este ca să desfășoare acest plebiscit odată cu alegerile prezidențiale, 30 octombrie, și asta pentru că, potrivit legii, un referendum nu poate avea loc cu patru luni înainte de alegeri sau cu patru luni după. Cât de real este ca un asemenea referendum totuși să fie organizat în data de 30 octombrie, a încercat să afle Nicu Gușan

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

Demiterea primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă este un subiect care se menține în actualitate, fiind propulsat de cele mai multe ori de societatea civilă sau de partidele de opoziție din primărie. Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții celor două tabere au anunțat sincronizarea unei agende comune privind organizarea referendumului de înlăturare a primarului de la conducerea municipalității.

Pentru inițierea plebiscitului este nevoie însă de 2/3 dintre voturile consilierilor municipali sau de aproximativ 70.000 de semnături ale alegătorilor capitalei. Și pentru că aleșii locali nu se grăbesc să voteze pentru inițierea referendumului, grupul de inițiativă și-a propus să colecteze în următoarele luni semnături de la cetățeni, spune activistul civic Victor Chironda, care a invitat locuitorii capitalei să se alăture procesului:

„Facel apel către locuitorii Chișinăului să se implice în acest proces, să decidă fiecare pentru sine, dacă această guvernare locală în frunte cu primarul Dorin Chirtoacă mai merită să rămână în funcție și să guverneze acest oraș, sau e timpul să plece.”

O încercare similară, de demitere a primarului prin referendum, a avut loc în anul 2013, la inițiativa socialiștilor, care a eșuat însă. Atunci, socialiștii nu au reușit să înregistreze grupul care urma să colecteze cele aproximativ 70.000 de semnături. Membrul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, se arată sceptic că de această dată inițiativa va avea sorți de izbândă:

„Dacă se va merge pe calea colectării semnăturilor, mai degrabă va fi un eșec.”

Europa Liberă: Credeți că termenii sunt prea restrânși?

„Prea restrânși, dar înafară de asta, instanțele de judecată au obișnuința de a aplica legislația generală, în cazul dat codul de procedură civilă, și tratează subiectele, chiar dacă sunt aparent electorale, le tratează ca fiind unele eminamente civile. Am vrut să invoc aici un caz cu Primăria Chișinău, când socialiștii au mers pe aceeași cale, și instanța de judecată a tergiversat cât s-a putut de mult examinarea acestui demers, aplicând într-un mod inexplicabil legislația civilă.”

Asta nu descurajează însă grupul de inițiativă, din care face parte și consilierul municipal al formațiunii politice Partidul Nostru Ilian Caşu:

„Dacă s-a întâmplat un insucces câțivai ani în urmă, asta nu înseamnă că nu vom reuși. Suntem conștienți de această strâmbă sau impediment care poate apărea în acest proces, dar eu am declarat foarte și foarte clar, dacă e să mergem pe filiera democratică, atunci suntem pe calea cea dreaptă.”

Colectarea semnăturilor este doar o etapă din procesul de inițiere a referendumului, următoarea provocare fiind în consiliul municipal, spune Andrei Volentir:

„Chiar dacă se colectează semnăturile și chiar dacă sunt validate și autentificate de instanțele de judecată, urmează a doua etapă. Consiliul municipal trebuie să se întrunească după cel puțin 15 zile din momentul în care a fost propunțată decizia instanței de judecată, și să examineze oportunitatea desfășurării referendumului, să dezbată această inițiativă. Consiliul municipal poate să adopte una din decizii, fie acceptă organizarea referendumului, fie nu, cu majoritatea simplă, cu 1/2.”

Cu alte cuvinte, după colectarea semnăturilor, 26 dintre cei 51 de consilieri, ar trebui să voteze în favoarea referendumului. La sfârșitul lunii iunie, fracțiunea PPEM a testat voința aleșilor locali printr-o simulare care a dovedit că 22 dintre aceștia sunt gata să voteze pentru referendum. Consilierul municipal Ilian Cașu s-a arătat însă convins că cele 26 de voturi nu vor fi o problemă, după colectarea celor aproximativ 70.000 de semnături.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG