Marea Britanie trece printr-o criza politica fara precedent. Rezultatul referendumului a scos la iveala diferente adanci in randul populatiei, iar regretele incep acum sa-i cuprinda pe cei care au votat pentru Brexit. Intre timp, presedintele Parlamentului European a cerut ca procedura de iesire din Uniune sa inceapa marti, cand este programat un summit european.
Aproape trei milioane de britanici au semnat petitia pentru un nou vot, iar solicitarea va fi luata in discutie de Parlament. Alte 100.000 de persoane au semnat o petitie prin care cer declararea "independentei" si vor ca Londra sa ramana in Uniune. Pe de alta parte, regretele au inceput sa apara in tabara celor care au votat ca tara sa iasa din blocul european, nemaivorbind de cei care nu si-au dorit Divortul. Dezamagire mare este si in Scotia si Iralnda de Nord, unde cei mai multi au votat sa ramana in UE.
”În 2014 am votat pentru a ramâne în Marea Britanie. În 2016 am votat pentru a ramâne în comunitatea europeana. Cred ca asa este mai bine pentru noi toti.”
Intre timp, oficialii europeni asteapta sa se puna in miscare motorul pentru Brexit. Presedintele Parlamentului European i-a cerut lui David Cameron sa inceapa procedura de iesire marti, cand va avea loc summitul european. Pe de alta parte, Angela Merkel cere negocieri fara graba.
Angela MERKEL, CANCELARUL GERMAN: ”Sunt convinsa ca nu trebuie sa facem alte tari sa se teama în timpul negocierilor pentru separare. Ne întristeaza rezultatul votului, dar acesta nu este un motiv pentru a fi rautaciosi în negocieri."
Companiile britanice au suferit pierderi de aproape 125 de miliarde de lire sterline, dupa ce bursele s-au prabusit, ca reactie la rezultatul votului. Potrivit economistilor britanici, suma este echivalentul contributiei Marii Britanii la bugetul Uniunii Europene in ultimii 15 ani.