Covoare moldovenesti nou-noute sau de sute de ani, mostenite de la bunici - toate au putut fi admirate la un festival al Covorului, organizat la Clisova Noua, Orhei. Si daca unele gospodine au organizat adevarate sezatori pentru oaspeti, atunci altele au oferit adevarate master-class-uri despre tesutul covoarelor. Totul a fost condimentat cu muzica populara.


Chiar daca a fost duminica Mare astazi la Clisova Noua s-a muncit nu din greu, ci din dragoste. Mesteritele din mai multe localitati au demonstrat cu iscusinta cum se tese un covor.



Pomul Vietii, spicul de grau sau hora sunt cateva dintre simbolurile nationale folosite la tesutul covoarelor, evident gospodinele stiu mult mai multe. 


Oxana GORUN, REPORTER PRO TV "De exemplu, aceste covoare au fost aduse tocmai de la Donduseni Criscauti proprietara spune ca le-a mostenit de la bunicile si strabunicile sale, fiind cele mai vechi covoare de la festival, bunaoara, acest covor are peste 200 de ani.

Raisa Lungu sustine ca le-a adus la expozitie nu pentru vanzare, ci pentru a fi admirate. 

Raisa LUNGU, MESTER POPULAR "Asta de la bunica are ,... nu am sa le dau la muzeul de istorie deja..."

Femeia spune ca are si covoare tesute de ea, a muncit la ele si o luna, si doua. Covoarele nationale insa nu prea se vand.

Raisa LUNGU, MESTER POPULAR "Am fost si la Chisinau cu ele, toti intreaba, dar nimeni nu cumpara, costa 10-15 mii de lei, is foarte ieftine in comparatie cu lucru..."

Pentru a fi mai convingatoare, unele gospodinele au amenajat in aer liber si un model de casa mare, ca pe timpuri. 

Printre covoare si-au facut loc si mai multe bratari si coliere, facute de elevii din scoala din sat.  

“Iata avem de 5 lei de 15 lei...”

Festivalul Frumos Covor Basarabean este organizat la Clisova Noua pentru a doua oara.