Sarbatoare... cu tristete. Zeci de oameni s-au adunat azi in parcul Valea Morilor din capitala pentru a sarbatori Ziua Mondiala a Refugiatului. Programul festiv nu au putut ascunde tristetea de pe chipul oamenilor care au fost nevoiti sa-si paraseasca tara.
Cintecele si dansurile au dat un pic e culoare povestilor striste ale celor care si-au parit casele si s-au refugiat in Republica Moldova. Ana Zadirienko este din Donetk. Acum doi ani, ea a fugit din calea razboiului impreuna cu sotul si cei doi copii.
Ana ZADIRENCKO, REFUGIAT DIN UCRAINA "Am fost nevoiţi sa plecam. Am lasat tot, pentru ca viaţa este mai importanta. Ne faceam griji pentru copii, pentru ca în apartamentul nostru a zburat o bucaţica de schija în camera unde dormea copilul. Obuzele ajungeau pe terenul de joaca a copiilor".
Desi le este dor de casa, in timpul apropiat nu planifica sa se intoarca inapoi.
Ana ZADIRENCKO, REFUGIAT DIN UCRAINA "Mama noastra a ramas acolo, bunica. Şi acum ne spun ca în fiecare noapte se curtremura ferestrele. În general, aici e bine pentru ca oamenii sunt foarte buni, saritori la nevoie. E greu pentru ca salariile nu sunt mari, pentru ca închiriem un apartament".
Mumtaz Sultan are 14 ani si este din Siria. Acum patru ani impreuna cu familia a venit in Moldova. Aici spune ca-i lipseste mult marea.
Mumtaz SULTAN, REFUGIAT DIN SIRIA "A inceput razboiul civil si din aceasta cauza a trebuit sa ne mutam in alta tara. Iarna cind am trait in Siria doar de noua ori a nins. Aici in fiecare iarna ninge. Am fost la cursuri de romani timp de vreo sase luni. Am invatat romana cu ajutorul parintilor."
Istoriile refugiatilor au fost ilustrate astazi in cadrul unei expozitii fotografice in Parcul Valea Morilor.
"Este importanta pentru a sustine oamenii care si-au parsit casele, si prietenii, si societatea in carea traiau.Este strasnic sa-ti pierzi casa".
"Eu cred ca nimeni nu pleca de undeva de buna voie, are o motivatie serioasasa pornesti undeva, fara sa stii unde pleci, fara sa stii ce te asteapta
Traian TURCANU, SEF BIROUL AGENTIEI ONU PENTRU REFUGIATI “In prezent vorbim mai mult despre o criza a solidaritatii, decit o criza a refugiatilor. Prin urmare, este nevoie de solidartate, toleranta si compasiune fata de cei care se confrunta cu dificultati.”
Djavid PAKNEHAD, DIRECTOR CENTRUL DE CARITATE PENTRU REFUGIATI "Ziua Mondiala a Refugiaţilor nu este sarbatoare, dar o zi a amintirilor, a oamenilor care fara voia lor şi-au parsit casele.
Ziua Mondiala a Refugiatului a fost marcata prima data in 2001. In Republica Moldova sunt inregistrati in jur de 500 de refugiati. Cei mai multi vin din Siria, Ucraina, Irak, Armenia, si Afganistan. La nivel mondial aproape 60 de milioane de persoane au fost fortate sa-si paraseasca propriile case ca urmare a razboaielor si a conflictelor.