Linkuri accesibilitate

Controversa colectării semnăturilor „pentru Unire”


Corturile unei organizații unioniste cauzează divergențe între partidele guvernării

O organizație unionistă a calificat drept încercare de intimidare „în stil KGB-ist” discutarea în Parlament, la cererea socialiștilor, a strângerii de semnături în favoarea unirii. Asociația Obștească „Onoare, demnitate și patrie”, care colectează semnături în corturi amplasate pe străzile Chișinăului spune că această campanie ar fi „perfect legală, declarată și autorizată de instituțiile statului”. Dar subiectul a fost introdus astăzi pe agenda Parlamentului cu sprijinul principalului partid de guvernare, PD.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00
Link direct

Deputații au chemat la raport conducerea Serviciului de Informații și Securitate, a Ministerului Afacerilor Interne dar și a Procuraturii Generale, după ce fracțiunea socialiștilor a cerut explicații cu privire la campania desfășurată de Asociația „Onoare, demnitate și patrie”. În opinia socialistului Vlad Batrâncea, campania, sub acoperirea unor intenții de natură sociologică, în realitate, „promovează unirea cu un alt stat, dar și lichidarea Republicii Moldova.”

Propunerea socialiștilor de a audia conducerea instituțiilor de forță a fost acceptată cu votul comuniștilor dar și a deputaților democrați, spre surprinderea liderului liberal, Mihai Ghimpu, care a criticat cu tărie decizia colegilor din coaliția de guvernare, de a vota alături de opoziție:

„Stimați colegi, în special cei din majoritatea parlamentară, noi avem un acord care prevede că nu vom vota cu opoziția niciodată, cu atât mai mult că propunerea opoziției socialiste este legată de campania electorală ce ține de alegerea președintelui în toamnă. Constituția noastră garantează că oricine poate promova orice idee, numai nu prin forță, avem și hotărârea CEDO. Îmi pare rău că s-a votat, inclusiv de către cei cu care facem parte din majoritatea parlamentară.”

Reacția liberalilor este firească, la părerea analistului politic Ion Tăbârță, privită din perspectiva reactivării discursului unionist în Parlament:

„Ține mai degrabă de anumite polemici ce țin de aspectele ideologice ale principalilor actori politici în coaliția de guvernare, aici mă refer la PDM și PL. Știm foarte bine că PL este un partid pro-european, pro-unionist, în special unionismul din PL a început din nou să se accentueze după ce a intrat în actuala guvernare, iar domnul Ghimpu și PL, reieșind din acel trend de scădere de popularitate în care acest partid se află în ultimul timp, desigur trebuie să puncteze în astfel de momente. Iar PDM este un partid mai de centru care are multe momente referitoare la aspectele istorice, identitare, are poziții diferite. Actuala coaliție este însă un pragmatică, chiar putem spune oportunistă în multe momente, altele sunt interesele care fac ca aceste partide să se afle la guvernare.”

Unul dintre corturile în care s-au adăpostit activiștii ce colectează semnături este amplasat chiar vizavi de Primăria Chișinău, pe trotuarul din fața Poștei centrale. Pe un banner vizibil de la o poștă e trecut sloganul „Semnează pentru unire”. Mai mulți tineri îndeamnă trecătorii să se pronunțe în favoarea unirii cu România. Printre tinerii care fac tura este și voluntarul Dan Berbec:

„Scopul nostru este de a aduna o bază de date de unioniști cât mai mare pentru ca să ținem legătura dintre noi și în cazul unor activități să putem să ne contactăm între noi, după care vom avea o amplă campanie de informare prin localități.”

Dan Berbec nu se arată foarte deranjat de solicitarea deputaților socialiști de a interzice colectarea semnăturilor:

„N-au decât să încerce, pentru că la noi totul este legal. Avem o declarație prealabilă de la primărie, ceea ce ne permite desfășurarea activității date în locul care ne aflăm acum. Astea sunt niște provocări, noi nu ne dăm bătuți și vom continua activitatea noastră mai departe.”

Unele persoane, când ajung în dreptul cortului, aruncă priviri dezaprobatoare, alții se lasă însă interesați și într-un final mai și semnează. I-am întrebat pe câțiva dintre ei, ce-i determină să sprijine demersul.

„Căutăm și noi binele, poate om da de el odată.”

„În Uniunea Europeană, altfel nu putem intrat acolo.”

Europa Liberă: Ce va convins să semnați?

„Păi însăși noi avem o unire dintre România și Moldova. Eu sunt din București, ea [soția] este din Chișinău, și atunci ne dorim să se întâmple și la un nivel mult mai mare.”

„Republica Moldova cred că are mult mai multe șanse să prospere prin unirea cu România, decât independentă, pentru că fiind independentă profită foarte mulți de ea.”

Organizatorii campaniei spun că vor aduna semnături până la sfârșitul lunii iunie, după care intenționează să meargă în localități rurale pentru a căuta susținători.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG