Daca peretii ar putea sa vorbeasca, am avea parte de cele mai intime si mai sincere povesti pe care urechile unui om le-au auzit vreodata despre comorile tarii noastre.

Potrivit stirilocale.md, constructia conacului Rosetti Roznovan a demarat la inceputul secolului al XIX-lea, in timpul vietii contesei Ecaterina Rosetti-Roznovan (1785–1870). Alaturi a fost inaltata Biserica „Sf. Ecaterina”, care nu s-a mai pastrat insa pana in zilele noastre.

Conacul este unul dintre primele realizate in stilul arhitectural clasicist, aparute in Basarabia anilor 1830.

In spatiul romanesc, familia Rosetti era celebra pentru bogatia sa. Una din proprietatile familiei boieresti, care dateaza din 1832, adaposteste actualul sediu al Primariei din Iasi. Dupa moartea contesei Rosetti-Roznovan, conacul a fost detinut de nepoata sa, Ecaterina K. von Ditman (1845–1923), in timpul acesteia fiind ridicate o anexa cu doua etaje si turnul de apa (1884).

Conacul fost reconstruit in anul 1870 si la mijlocul anilor ’50 ai secolului al XX-lea, ultima data pentru a fi transformat in spital de catre sovietici.

Cladirea conacului, care acum este inconjurata de un parc, este construita in stil clasic, cu fatada sobra, iar partea din spate are doua etaje, cu iesire spre parc de la etajul intai si cu o veranda semirotunda la etajul al doilea, din care se deschide vederea spre parc si imprejurimi.

Parcul este impartit in doua parti: parcul mosiei propriu-zise, care acum se afla intr-o delasare, practic totala, si cea mai mare parte a lui, care juca rolul de parc public si care acum este parc orasenesc, acesta din urma aratand mult mai bine, decat cel din preajma conacului. In perioada sovietica in partea inferioara a parcului a fost construit cinematograful, care servea drept loc de desfasurare a evenimentelor culturale. In prezent acesta nu functioneaza. Alaturi de cladirea cinematografului creste unul dintre cei mai batrani stejari din Moldova, a carui varsta depaseste 400 ani. In parc mai sunt cativa copaci seculari.

In ambele parti ale parcului s-au mai pastrat cararui pietruite si scari din piatra.

Actualmente, cladirea mosiei nu arata bine, este mult prea veche, acoperisul este insa intact, fapt ce a salvat pana in prezent cladirea de la distrugerea totala.