După o pauză de doi ani de zile, în această săptămână a avut loc o nouă reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova. Și de această dată, politicienii de la Chișinău au reiterat interesul pentru continuarea procesului de aplicare a reformelor asumate în Acordul de Asociere.
Cât de credibili au fost de această dată, în contextul în care Chișinăul continuă să aibă restanțe în ceea ce privește implementarea Acordului de Asociere, l-am întrebat pe analistul politic Ion Tăbârţă de la Insitutul de Analiză şi Consultanţă politică Politicon:
„Guvernanții de la Chișinău, deocamdată, rămân la nivelul retoricii pro-europene, o retorică frumoasă dar fără o susținere consistentă a implementării Acordului de Asociere. Actuala guvernare încerarcă să inducă societății că toate problemele ale guvernările europene de după 2009 încoace, s-ar fi legat de Partidul Liberal Democrat, iar acum avem stabilitate politică. Însă în realitate nu putem spune că lucrurile s-au schimbat din loc, ni se spune că noi vom elimina toate restanțele asumate în Acordul de Asociere, însă aceste angajamente, realizarea lor este în linii mari doar pe hârtie. Iată avem o nouă lege a Procuraturii Generale, dar să afirmăm faptul că ceva s-a schimbat în modul cum funcționează procuratura nu cred că este cazul.”
Deși evenimentul a fost mediatizat în mod diferit de instituțiile de presă, Ion Tăbârţă spune că mesajul transmis politicienilor de la Chișinău de europeni este unul singur:
„Faceți reforme, asta-i. Noi suntem restanțieri la capitolul reforme reale, la reforme structurale. La noi reformele toate sunt la suprafață, în linii mari pe hârtie. Faceți reforme care ar duce la schimbarea societății moldovenești sau design-ului instituțional al statului și nu vă limitați, așa cum ni s-a spus, doar la arborarea drapelelor Uniunii Europene la instituțiile de stat.”
În Republica Moldova un nou partid urmează a fi înregistrat. Este vorba de formațiunea Maiei Sandu, care a depus în această săptămână dosarul la Ministerul Justiției. Despre șansele acesteia la alegerile prezidențiale din toamnă, am vorbit cu redactorul șef al ziarului „Observatorul de Nord” din Soroca, Victor Cobăsneanu:
„Eu nu cred că este vorba de o alternativă și nu cred că funcția râvnită de Maia Sandu este funcția de președinte. Locul ei este în executiv. Mai bine ar fi ca să existe o înțelegere și să se aleagă un candidat pentru funcția de președinte care ar uni dreapta. Politica în Republica Moldova este obraznică și cinică, iar partidele oponente ar putea să-i pună bețe în roate Maiei Sandu, chiar și partidele de pe dreapta, dacă vor ajunge la o luptă mai acerbă.”
Semnale către clasa politică de la Chișinău au venit în această săptămână și din partea Fondului Monetar Internațional. Cu câteva zile înainte ca în Republica Moldova să sosească o nouă misiune de monitorizare, reprezentanta permanentă a instituției internaționale în Moldova Armine Khachatryan a criticat în cadrul unui interviu funcționalitatea sectorului bancar.