De pe bancile scolii au ajuns sa fie si designeri si modele pentru propriile creatii pe un podium improvizat in gradina publica Stefan Cel Mare. Peste 20 de tinere de la 2 scoli profesionale din Chisinau au prezentat 4 colectii deosebite, la care au muncit luni la rand. Astfel, spectatorii au putut admira rochii de mireasa, de seara, dar si de ocazie.
4 colectii neobisnuite, create de tinerele, care inca sunt eleve la 2 scoli profesionale din capitala, au fost prezentate aseara. Cele 20 de creatoare au fost si modele , asa ca au pasit indraznete pe podium.
Si daca unele rochii erau de culori aprinse, altele au fost create in nuante pastelate, astfel incat sa fie pe gustul tuturor, spun elevele. Cele mai multe priviri au atras rochiile de mireasa, impodobite cu pietre sclipitoare sau cu dantela.
Show-ul a atras zeci de spectatori langa podiumul instalat in Oraselul Europei din centrul capitalei. Oamenii au spus ca au ramas placut surprinsi de cele vazute.
Valeria Dragan de 19 ani a creat mai multe rochii pentru colectia Marta, cea mai colorata din cele prezentate la show. A deprins pasiunea de la mama sa, care a invatat in aceeasi scoala.
Tanara a decis deja unde va pleca sa munceasca dupa absolvire. Spune ca vrea sa se intoarca in satul din care a venit, din raionul Nisporeni, pentru ca sa fie profesoara si sa transmita cunostintele sale incepatorilor din localitate.
Valeria DRAGAN, ELEVA "Profesorii din scoala sunt mai invarsta si ma gandesc cu unul ami tanar ar fi binevenit. Peste hotare faci mai multi bani, dar acasa totusi este mai bine. Sper ca parintii mei sevor mandri de mine."
Valeria este una dintre putinele eleve care vrea sa ramana in tara. Majoritatea se viseaza designeri de renume peste hotare.
Emilia CARAUS, ELEVA "Ma vad in Danemarca, cu un atelier propriu. Imi place faptul ca sunt mai multe opurtunitati sa devii cineva. Aici, poti sa reusesti, daca ai bani si cunoscuti. "
Recent, cele doua scoli profesionale din capitala au fost comasate, iar institutia a fost numita Centrul de Excelenta din Industria Usoara. Aici, se gasesc 17 ateliere, iar majoritatea dintre ele sunt doate cu masini de cusut ce au mai mult de 3 decenii, iar unele chiar si 4. Totusi, elevii reusesc sa creeze articole deosebite.
Olga COTELEA, SEF SECTIE CENTRU DE EXCELENTA INDUSTRIA USOARA “Avem si masini moderne.
Profesorii spun ca elevii asteapta majoratul, ca sa plece peste hotare la parinti sau rude si putini sunt gata sa munceasca pentru un salariu mic la noi in tara.
Olga COTELEA, SEF SECTIE CENTRU DE EXCELENTA INDUSTRIA USOARA “Noi asiguram la toti elevii locuri de munca, dar fiecare are visul sau...”
In aceasta institutie isi fac studiile 860 de elevi. Peste 70 la suta dintre ei sunt veniti din diferite raioane ale tarii.